Bakgrunnen er Aps mistillit til byrådet utløst av byrådsleder Henning Warloes (H) håndtering av Gaia-saken.

Frp avgjør byrådets skjebne og bruker mistillitsforslaget som en brekkstang for å oppnå politiske gevinster. Samtaler om dette har pågått mellom byrådspartiene og Frp siden forrige bystyremøte.

— Vi har hatt et møte og en samtale og forventer snarlig tilbakemelding fra byrådet, sier Frps gruppeleder Liv Røssland.

Tilbud i dag

Muntlig har Frp signalisert hva som kreves for å berge byrådet. I dag vil byrådspartiene levere et foreløpig tilbud som blir diskutert på et ekstraordinært møte i Frps bystyregruppe.

— Vi satser på å levere et forslag til avtale med Frp onsdag, sa Høyres gruppeleder Hilde Onarheim til BT i går ettermiddag. Da skulle hun i møte med byrådspartnere KrF og Venstre for å sy sammen en tekst som er spiselig for alle tre partiene.

Verken Onarheim eller Røssland vil utdype hva samtalene dreier seg om.

— Er målet å få til en ny samarbeidsavtale med Frp?

— Nei, ikke i første omgang. Men vi har alltid ønsket et godt samarbeid med Frp og ser dette som et første skritt mot et tettere forhold frem mot valget, sier Onarheim.

Friske penger

Et tilbud fra byrådspartiene vil, etter det BT forstår, inneholde en erklæring om at byrådspartiene går til Frp først for en budsjettavtale. I fjor inngikk byrådspartiene budsjettavtale med Ap.

Fra Frp er det også fremmet krav om at byrådspartiene straks justerer politikken i deres retning. Der er nok penger å ta av. Mandag kom nye skatteanslag, som gir ytterligere 111 millioner til Bergen i år. I tillegg varslet kommunalminister Åslaug Haga (Sp) 55 millioner kroner i økte rammeoverføringer neste år.

Øistein Christoffersen, formann i Bergen Frp, bekrefter overfor BT at de pågående samtalene handler både om mistilliten, budsjettet for 2007 og valget i 2007.

— Disse tre elementene må ses i sammenheng, sier Christoffsen.

Christoffersen sier at innad i Frp er irritasjonen stor over Warloes håndtering av Gaia-saken. Men siden Warloe er byrådsleder, er det ikke mulig å rette en mistillit bare mot ham. Å felle byrådslederen er å felle hele byrådet.

— Da har vi et dilemma, sier Christoffersen.

Frp vil neppe konkludere på kveldens møte, men bruke tiden frem mot det ordinære gruppemøtet neste torsdag.

Ap markerer seg

Mens Frp og byrådspartiene har gjenopptatt kontakten, er Ap opptatt av å markere egen politikk og ikke fremstå kun som byrådets budsjettpartner.

Forrige uke annonserte gruppeleder Terje Ohnstad at Ap vil bruke ekstra-inntekter til økt innsats i kollektivtrafikken i vinter.

I en pressemelding i går roste Ohnstad regjeringens rause utdeling av ekstra skatteinntekter.

«Dette er et fantastisk rød-grønt løft for Bergen og gir oss gode muligheter for å ta tak i forsømte områder i kommunen», uttalte Ohnstad.

Ap krever nå at byrådet øker innsatsen for byens fattigste, bruker mer penger på innholdet i skolen og styrker eldreomsorgen.