Men får Frp-leder Siv Jensen det som hun vil, kommer trolig også omtalen.

Siv Jensens regjeringsambisjoner, og hennes partis posisjon som størst på borgerlig side, er allerede en dominerende vinkel i de reportasjene utenlandske medier skriver fra valgkampen.

— Hun ønsker å bli historisk som Norges Maggie Thatcher, skriver det amerikanske nyhetsbyrået AP i en omtale av den norske valgkampen fredag.

At et høyrepopulistisk parti har fått så stor oppslutning i en rik velferdsstat, forundrer flere utlendinger som følger valgkampen.

Undring

Den svenske sosialdemokraten Leif Pagrotsky, tidligere kulturminister, sier den norske valgkampen har fått liten oppmerksomhet i svenske medier, men mener det vil endre seg dersom Frp skulle komme i regjering.

— At partier som Frp får stor oppslutning, er ikke uvanlige i land i krise og med høy arbeidsledighet, men at dette skjer i Norge, vil nok folk i Sverige ha vanskelig for å forstå, sier Pagrotsky til NTB.

Han trekker sammenligningen til interessen for danske valg, hvor Dansk Folkepartis fremgang er blitt behørig dekket i Sverige.

— Skulle Frp få regjeringsmakt, vil det få nordiske følger. Og det vil helt sikkert skape overskifter i Sverige, mener Pagrotsky, som fredag satte seg på flyet til Oslo for å delta i den norske valgkampinnspurten til kulturminister Trond Giske (Ap).

Husker Rosengård

Pagrotsky mener Frp i stor grad blir sammenlignet med nettopp Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna i Sverige.

— Men Frp ligger vel mye nærmere sentrum av politikken enn et ytterliggående parti som Sverigedemokraterna?

— Jeg tror få ser den forskjellen i Sverige. Her husker man hvordan Frp reiste til Malmö-bydelen Rosengård og brukte den som skrekkeksempel på integreringspolitikk, sier Pagrotsky.

Aps reportasje om Frp omtaler også den restriktive innvandringspolitikken til partiet, men trekker i tillegg frem debatten om hvordan Norge skal bruke sine oljemilliarder.

Eksotisk oljefond

Nettopp denne oljepengedebatten gjør Norge eksotisk i en europeisk sammenheng, hvor statlige finanser stort sett dreier seg om digre budsjettunderskudd i finanskrisetider.

Reuters påpeker paradokset i at ingen sittende norsk regjering har greid å beholde makten siden oljefondet ble innført i 1996.

— I de fire tiårene siden Norge fant olje, har bare to regjeringer blitt gjenvalgt, til tross for raskt økende levestandarder, konstaterer Reuters.

Bruken av oljepengene trekkes samtidig frem som en årsak til Frps oppslutning.

— I valgkampen frem mot det som er ventet å bli en tett løp mandag, har det førende høyrepartiet Frp lovet å bruke mer av fondets midler til skattekutt, mot talløse økonomers råd, skriver det franske nyhetsbyrået AFP.

Men byrået har også fått med seg Frps tilbakegang på meningsmålingene den siste tiden, og Høyres fremgang.

— Rivalisering mellom statsminister Jens Stoltenberg og høyrepopulisten Siv Jensen har dominert valgkampen, men ironisk nok kan begge ende opp med å bli slått ut, skriver det franske nyhetsbyrået.