Høyre-siden har aldri tidligere i denne valgkampen fått så stor oppslutning i Opinions målinger.

Både Frp og Høyre kan notere en liten fremgang og får til sammen 49 prosent i denne målingen. Resultatet er godt nok til å sikre de to 34 mandater i bystyret — og dermed rent flertall.

Dårlig fundert

Seniorkonsulent Idar Eidset i Opinion påpeker imidlertid at særlig Frps oppslutning er løst fundert. Partiet makter ikke å ta velgere fra andre partier, og lojaliteten blant tidligere velgere er under 50 prosent. Frp henter nå en tredjedel av stemmene sine blant hjemmesitterne, og det er en troløs gruppe.

— Hjemmesitterne er en farlig gruppe å støtte seg til. De har en tendens til å forbli hjemmesittere, sier Eidset til Bergens Tidende.

Også Høyre er pop blant hjemmesitterne, men partiet kan oppvise god lojalitet og tiltrekker seg velgere fra de fleste partiet. Særlig flagger tidligere Frp-velgere nå Høyre.

Byrådslederkandidat Monica Mæland gleder seg over at Høyre holder stillingen over 30 prosent. Hun synes imidlertid det er for tidlig å forskuttere et flertall alene med Frp:

— Vi tar ingen seier på forskudd. Hvis vi tar i nærheten av så mange mandater som dette i valget, vil vi forhandle både med Frp, Pensjonistpartiet, Venstre og KrF. Vårt mål er et bredest mulig borgerlig flertall, sier Mæland.

- Siste uken viktig

Arbeiderpartiet går svakt frem etter forrige ukes sjokkmåling, men ligger fortsatt godt under 20-tallet i oppslutning.

— Jeg er akkurat nå mest bekymret for at vi kan få en dårlig valgdeltakelse, slik valgforskerne antyder, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen (A).

— Når det gjelder meningsmålingene, prøver jeg å innprente meg selv at det er i løpet av den siste uken før valget at velgerne bestemmer seg. Men det betyr ikke at jeg er avslappet til disse tallene. Det er uansett lite vi kan gjøre hvis Frp og Høyre får flertall alene, sier hun.

SV, som forrige uke nøt godt av mye oppmerksomhet rundt drapstruslene mot partiets fylkespolitiker og listetopp i Os, Torill Otterskred, har ikke fått uttelling for det i meningsmålingen. SV går tilbake hele 2,4 prosentpoeng og havner på 14,8 i oppslutning.

KrF mer enn halvert

Nest etter SV er det KrF som går mest tilbake i denne målingen. KrF ender med 4,8 prosents oppslutning og tre representanter i bystyret mot syv i dag.

KrF har kumulert de fire første på sin liste. For KrF'ere kan årets valg bli en kamp om slengestemmene. Den av de fire kumulerte med færrest slengere, ryker ut av bystyret, hvis valgresultatet blir så dårlig som dette.

Siden forrige uke har bystyrets grønneste - Venstre og Senterpartiet - fått litt tryggere grunn under beina.

Med 2,7 prosent av velgerne bak seg får Venstre som i dag to mandater i bystyret. Senterpartiet, som i hele august har falt inn og ut, er i denne målingen inne igjen i Gamle Rådhus.

I STØTET: Herman Friele & Co er i støtet og drar ifra Anne-Grete Strøm-Erichsen & Co.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN