Fire av de ti bystyrepolitikerne som håver inn mest er heltidspolitikere. Liv Røssland (Frp), Anne Gine Hestetun (Ap), Terje Ohnstad (Ap) og Hilde Onarheim (H) har 565.000 kroner i lønn.

I tillegg får de fra 60.000 til 106.000 kroner i honorar for å sitte i styrene til ulike kommunalt eide selskaper.

Frp på topp, SV rykker opp

Best ut av heltidspolitikerne kommer Liv Røssland (Frp). Styrelederjobben i Bergen Interkommunale Renovasjonsselskap (BIR) pumper opp hennes årsinntekt til 670.000 kroner.

I vår oversikt er det likevel hennes partifelle og nummer to i bystyret, Gunnar Bakke, som tjener mest. Det skyldes ikke minst styrelederjobben i Gaia, som alene gir bakeridirektøren en ekstrainntekt på 115.000 kroner i år.

Med fusjonen mellom Gaia og HSD 3. november mistet han styreledervervet. Dermed rykker Røssland neste år opp på til andre plass.

Godbiter til Ap-topper

Med Bakke nede fra tronen, vil Aps ordførerkandidat Ruth Grung bli den som tjener mest på å være folkevalgt i ulike bedriftsstyrer.

Mannen som fronter opprøret mot dobbeltrollene, Aps Jarl Høva, tjener selv bare drøyt 10.000 kroner i året som styremedlem i Gullstølen Kjøkken.

Etter Grung er det de to heltidspolitikerne Anne Gine Hestetun og Terje Ohnstad som sitter på de feteste vervene i Ap. Hestetun får 84.700 kroner av BKK, et styreverv som var det best betalte frem til Gaia fusjonerte med HSD. I Tide får styremedlemmene 100.000 i året.

Ohnstad får 50.000 kroner årlig for å sitte som styremedlem i Fløibanen, i tillegg til at han kan kjøre så mye bane han vil uten å betale. Mer prestisje, om ikke så mye penger, ligger det i Ohnstads verv som styreleder i Bergen Tomteselskap. Her er trolig også muligheten for rollekonflikter større.

Godt betalt komitéleder

Ikke alle inntektene til bystyrepolitikerne er med i BTs oversikt. Av praktiske hensyn har det vært umulig å ta med honorar for varamedlemskap i ulike styrer, fordi de blir belønnet per møte.

Vi har heller ikke valgt å ta med honorarene bystyrerepresentantene får for å sitte i bystyret (21.410 kroner i året) eller bystyrets komiteer (18.210 kroner i året), fordi det ikke blir rammet av kritikken om dobbeltroller.

Penger er det like fullt. Mest får Arbeiderpartiets Geir Steinar Dale. Han tjener 113.000 kroner året på å lede kontrollkomiteen, i tillegg til de 21.410 kronene alle bystyrerepresentantene får. For Dale kommer det på toppen av de 64.000 kronene han får for styreverv i BIR og Osterøy bruselskap. I alt 198.000 kroner.