Det er byrådsleder Monica Mæland som på kort varsel har innkalt valgvinner Frp til møtet på Rådhuset.

Frps gruppeleder i bystyret, Liv Røssland, kom sammen med Øistein Kristoffersen, leder i Bergen Frp. Duoen kom på ti minutters varsel.

— Jeg kjenner ikke årsaken til at vi ble kalt inn på så kort varsel, sier Røssland.

Ti minutter senere var møtet over.

Se video fra det korte møtet — Vi ble spurt om vi kunne tenke oss å støtte et byråd vi ikke selv er med i. Det sa vi nei til. Så nå går vi ned en etasje og venter på å en ny invitasjon, sier Røssland til bt.no.

Byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre vurderer nå situasjonen, og vil ha et nytt møte onsdag klokken 09.00. - Uaktuelt

Det er det store spørsmålet i Bergen er fremdeles:

Vil Kristelig Folkeparti ta Fremskrittspartiet inn i varmen?

Venstre-topp Hans-Carl Tveit levnet ingen tvil da han ankom møtet dagen etter valget.

— Det er uaktuelt for Venstre å sitte i byråd med Frp, slo han fast.

Hans-Carl Tveit: Tvetydige vi? Overhodet ikke! KrF er langt fra like tydelige. Tidligere i dag samlet KrF-toppene seg til et internt møte. Nå venter de på hva Monica Mæland har å tilby.

Vag

Klokken 9.00 i dag samlet KrF-ledelsen seg for å ta stilling til det betente og avgjørende spørsmålet.

Her kommer jokeren: Hør hva KrF-toppene krever Det var en hemmelighetsfull Filip Rygg, en av KrFs topper i Bergen, som kom ut fra møtet i Gamle Rådhus i formiddag.

— Vi er veldig glade for å ha kommet på vippen. Bergen trenger KrF på vippen, sa Rygg - og gjentok mantraet fra i natt.

Fillip Rygg i formiddag: Dette er i Høyres hender

Fillip Rygg i natt: — Byen har godt av KrF på vippen - Vil dere samarbeide med Frp?

— Det vil tiden vise. Nå er får vi høre hva Monica Mæland og Høyre har å si i møtet (klokken 13.00, jour. anm.) senere i dag. Vi ønsker styringsdyktig alternativ, er alt Rygg vil driste seg til å si.

Mens Venstre har vært glassklare på at de ikke vil i byråd med Frp, har KrF vært mer vage.

— Nå skal vi drøfte situasjonen og finne ut hva vi skal gjøre. Vi kan ikke vite mer om hva som skjer før Monica Mæland har sagt hva hun vil. Og det skjer først senere i dag, sa KrFs Kristian Helland til bt.no før møtet.

— Men stemningen er god, og kampviljen er der, la han til før KrF trekker inn i det gamle rådhuset.

Ny ordfører?

Gunnar Bakke (Frp) tar etter alle solemerker opp ordførerklubben etter Herman Friele.

— Jeg er klar for jobben, sier Frps Gunnar Bakke.

Selv om Bakke understreker at ingen verv er fordelt, har Frp gjort det klart at Høyre ikke skal ha både ordfører- og byrådsledervervet.

Dette betyr valgresultatet i Bergen — se vår videoanalyse Dermed tyder mye på at Monica Mæland fortsetter som byrådsleder, mens Bakke blir ordfører. Flere kilder i Frp sier til bt.no at noe annet vil være "utenkelig" og "unaturlig".

Gitt at KrF velger høyresiden, altså.

— Vi vil uansett invitere til et bredt borgerlig flertall, sier Bakke.

Se intervju med det som trolig er byens neste ordfører

Frps Liv Røssland: Vi forventer at de prater med oss Det spørs hvor bredt flertallet blir. Venstres Hans-Carl Tveit gjentar at Venstre ikke vil gå inn i et byråd med Frp.

— Det har vi vært ærlige på hele tiden. Nå ser det ut til at vi kan få fire bystyrerepresentanter. Da får vi folk i alle komiteer og kan drive aktiv opposisjonspolitikk, sier Tveit.

- Ingen dramatisk situasjon

Byråd Henning Warloe (H) snakker nærmest som om han allerede sitter i byråd med Frp.

— Summen av politikken tror jeg ikke vil innebære så store endringer for bergenserne. Tross alt har Frp vært støtteparti i tre av fire budsjetter. Det er ingen dramatisk ny situasjon for Bergen, sier Warloe.

Høyres ordførerkandidat, Trude Drevland, vil ikke si noe om utsiktene hennes til å bli ordfører.

— Jeg har overhodet ingen grunn til å antyde noe før jeg vet hvor vi havner hen. Torbjørn Hansen og Monica Mæland velger mannskapene for alle poster, sier hun.

Frps formann i Bergen, Øistein Christoffersen, er klar på at partiet går inn for et flertallsbyråd. Det betyr at Høyre, KrF og Frp vil sette seg ned for å snakke om byrådssamarbeid med det første.

— Det eneste andre alternativet er at Høyre og Frp styrer i mindretall, sier Christoffersen.

Høyre+Frp Høyre vil aller helst ha et flertallsbyråd. Men kan og tenke seg et mindretallsbyråd. I forrige uke uttalte også Høyres leder i Bergen, Torbjørn Hansen, at et mindretallsbyråd med Frp kan være like aktuelt som samarbeidsbyrådet.

Liv Røssland (Frp) ser et mindretallsbyråd som en realistisk mulighet. Et byråd av Frp og Høyre vil få 32 plasser i byrådet, og vil med støtte fra KrF ha flertall.

– Vi går gjerne i byråd med Høyre. Men et mindretallsbyråd krever en samarbeidsavtale. Den ser jeg helst at vi lager med KrF.

– Og hvis KrF ikke vil?

– Vi må ha et samarbeid med KrF lik det samarbeidet det sittende byrådet har hatt med oss. Ellers blir dette bare klovneri, sier Røssland.

Torpederte Grungs drøm

Ruth Grung (Ap) innrømmer nå valgnederlaget.

— Jeg ville blitt en god ordfører, men blir det ikke. Men jeg skal fortsatt være med i politikken og vil arbeide for Bergens beste.

Grung er skremt av valgresultatet, særlig fordi hun mener Frp skyver alt ansvar for bybanen over på fylkeskommunen.

— Jeg er skremt over utsiktene til et mørkeblått byråd som blant annet skal løse trafikkproblemene i Bergen, i tillegg til mørkeblå kommuner rundt Bergen.

Tidligere på kveld sa Ruth Grung at hun trodde hun kom til å bli ordfører.

Se intervjuet med Ruth Grung Den drømmen ble kortvarig.

— Vi kommer ikke til å innsette et rødgrønt byråd, sier KrFs ordførerkandidat Filip Rygg.

Det betyr i klartekst at de rødgrønne ikke har mulighet til å danne byråd etter de siste prognosene. Deres eneste mulighet ville vært at KrF og Venstre hadde støttet de rødgrønne - noe både Venstre og KrF nå kategorisk avviser.

Dermed slår Rygg beina vekk under ethvert håp for de rødgrønne om å overta makten i Bergen. Uten KrFs fire mandater klarer ikke de rødgrønne å danne flertall.

KrFs ordførerkandidat ville i natt fortsatt ikke si noe konkret om et byråd bestående av Høyre, Frp og KrF.

— Leserne deres må vente litt. Vi skal ha et møte i KrF klokken 09, der vi vil diskutere ulike scenarier, sier han til bt.no.

Han karakteriserer det som en ”stor seier” at KrF nå havner på vippen i bystyret, og sier partiet vil ”forhandle til det beste for Bergen”.

Ønsker flertallsbyråd

Uten et rødgrønt byråd, gjenstår to sannsynlige alternativ: Et Høyre/Frp-byråd i mindretall, eller et flertallsbyråd med Høyre, Frp og KrF.

— Høyre, KrF og Venstre skal snakke sammen. Deretter får vi se, sier Frps Liv Røssland.

Møtet vil være en formalitet. Deretter vil Frp bli trukket inn i byrådsforhandlinger. Røssland vil helst også ha med KrF.

— Det er bedre å styre med et flertallsbyråd, sier hun.

— Bør det største partiet få byrådslederen?

— Det har vi ikke sagt noe om. Det eneste vi har sagt, er at det ikke er gitt at Høyre skal ha både byrådslederen og ordføreren, sier Røssland.

Ohnstad i opposisjon

Aps Terje Ohnstad erkjenner at partiet må forberede seg på fire nye år i opposisjon.

— Jeg skal ikke selge meg før flere valgkretser er opptalt. Men det er ikke tvil om at blokken vår går tilbake, sier Ohnstad til bt.no.

SV og RV gjør et dårlig valg i Bergen og går tilbake, trolig med fire mandater samlet. Ap ligger an til å vinne ett.

— Det tilsvarer tendensen på landsplan. Jeg vil påstå at Ap også har gjort en formidabel valgkamp i Bergen. Valgkamporganisasjonen sto på helt frem til i går kveld, sier Ohnstad.

WALTER WEHUS
FESTER PÅ RICK'S: Gunnar Bakke og Liv Røssland.
Paul Sigve Amundsen
Ruth Grung trodde tidligere i kveld at hun ville bli ordfører - men erkjenner nå valgnederlaget.
Sunde, Helge
Christian Lura
WALTER WEHUS
PLANLEGGING: KrFs morgenmøte i dag var preget av forventning.
Rune Berentsen