• Det var nok skjebnen, sier hundeeieren, etter at den rømte hunden Frøy reddet tre kvinner fra en brennende hytte.

— Konen min og søstrene hennes hadde nok ikke vært her i dag, hvis det ikke var for hunden, sier Norvald Bergfjord fra Åsane. Han har siden 1987 leid hytten som hører til en fellesstøl på Nåsen i Jordalen på Vossestrand.

Fredag kveld var konen og hennes to søstre på overnattingstur på hytten.

Samtidig var Rune Amundsen og Frode Bjerkreim på treningstur med de seks jakthundene sine i nabodalføret Berdalen. Hundene ble sendt på oppdrag to og to. Plutselig forsvant den snart to år gamle tispen Frøy. Makkeren kom tilbake alene. Frøy hadde sannsynligvis fått ferten av en rypeflokk, og var søkk borte.

— Slikt har aldri skjedd før, og vi lette til langt på kveld uten å finne henne, forteller Amundsen.

Til slutt måtte han bare reise uten hunden, men ga beskjed på gårdene i nærheten om den savnede hunden. Også politiet ble varslet.

Nektet å forlate hytten

Frøys forsvinningsnummer skulle bli redningen for tre søstre som overnattet i hytten kloss ved det ytterste tunet på Nåsen.

De fant hunden utenfor hytten, tok den med seg inn og ga henne mat. Etterpå slapp de henne ut, i tilfelle noen lette etter henne.

Frøy nektet imidlertid å gå sin vei, og ble sittende utenfor hytten i flere timer. Til slutt forbarmet kvinnene seg over hunden, og lot den komme inn i hytten igjen. Deretter gikk de og la seg. Frøy fikk overnatte på soverommet til en av kvinnene.

— Klokken halv seks ble Mette vekket av at hunden slikket henne i ansiktet og klynket. Da var hytten full av røyk, forteller svogeren, Norvald Bergfjord.

Hunden slo alarm i siste liten. Det var tatt fyr i taket rundt pipen, og brannen spredte seg raskt.

Takket være Frøys vekking, kom de tre kvinnene seg ut i tide. De bar litt preg av å ha pustet inn røyk, men fikk ingen større skader.

- Glad de overlevde

— Vi er veldig glad for at det ikke gikk liv, sier Bergfjord.

Kvinnene fikk varslet på gården til Alf Kåre Naasen, som ligger kloss ved hytten. Folk fra grendene Nåsen og Jordalen kom til for å slokke, men hadde lite å hjelpe seg med. Flere brannslukkingsapparat ble tømt uten at brannen kom under kontroll.

— Det var vanskelig å komme til med pulverapparatene siden det brant i taket over himlingen, forteller Trond Olav Neteland fra Jordalen. Naboene var klare til å evakuere nærmere 100 kyr, okser og kalver som holder til i fjøset bare 30 meter unna hytten.

Matfar Rune Amundsen er i ettertid glad han ikke fant igjen Frøy da han skulle reise hjem fredag kveld.

Frøy ble i går kveld innlosjert hos sin mor og sin bror. De engelske setterne har tilhold i hytten til Frode Bjerkreim på Vossestrand.

— Som en av damene sa til meg: Det må ha vært skjebnen. Nå må vel Frøy få noe ekstra godteri når hun kommer hjem, sier han.

Hytten som brant fikk store skader i taket, og vannskader etter slukkingen overalt.

— Vi har lagt duk over taket, så får forsikringsselskapet se på skadene, sier Norvald Bergfjord, og lurer på om han fortsatt får leie hytten etter reparasjon eller riving og gjenoppbygging.

Rune Sævig
Rune Sævig