Var du blant dem som baserte klesvalget i morges på å sjekke kalenderen og se ut på den blå himmelen? Tabbe.

Det merket du nok selv da frostrøyken sto fra munnen og påskeliljene utenfor døren var glasert av iskrystaller. Vinteren er tilbake. Det vil si, den har nesten ikke vært her før. Dermed ble gårsdagen den fjerde kaldeste i hele vinter i Bergen, med 3,8 minusgrader som lavpunktet.

Sen kuldebølge

Kun tre ganger tidligere har altså temperaturen bikket lenger ned på termometeret i vinter:

  • 8. desember: -4,1 grader
  • 31. januar: -6 grader
  • 1. februar: -6,2 grader

Sjekk alle temperaturer her.

— Det er nordlige luftstrømmer som gir oss denne kulden. Vi har lavtrykk i øst og høytrykk i vest, og et vindfelt som går mellom Grønland og Svalbard ned langs norskekysten. Når det i tillegg er skyfritt, får vi veldig kalde netter, forklarer Helene Erlandsen, vakthavende meteorolog.

Dermed innledes april med kuldebølge, etter en uvanlig mild mars. Det er bare en drøy uke siden vi noterte 15 varmegrader i Bergen.

Snø og sludd i sikte

Klokken 07 i dag tidlig var det 2,8 minusgrader på Florida i Bergen sentrum. Og selv om solen varmer godt i april, kan ikke Erlandsen love noe som minner om vårvarme i løpet av dagen.

— Nei, det blir nok rundt seks grader midt på dagen, men ikke særlig mer enn det.

Råkaldt er det også for dem som har dratt til påskefjellet. På Haugastøl har det vært nattetemperaturer på minus 10 grader, og termometeret vil holde seg på det blå hele helgen.

— Vi får inn litt mer skyer, da kan det krype opp mot frysepunktet. I helgen snakker vi nok om fire-fem minusgrader på dagtid, sier Erlandsen.

Skyene som kommer i løpet av kvelden, vil trolig bringe med seg snø og sludd over Vestlandet.

— Det kan bli noen byger, men ikke de store mengdene. Jeg tror ikke vi får julestemning av været, sier meteorologen.

Hvor kaldt var det hos deg? Fortell!