— Skal det være litt frokost?

Signe Bødtker står mellom regndråpene med hendene fulle av knekkebrød og brosjyrer. Stopper syklister og andre forbipasserende ved Smålungeren. Årets «Sykle til jobben»-aksjon er godt i gang.

— Vi har hatt en god del syklister her. Hundreogfemti, kanskje? Det ble litt tynnere i rekkene da regnet satte inn, sier Bødtker. Hun er konsulent i Hordaland mosjons- og bedriftsidrettskrets, og lokal leder for Sykle til jobben 2003.

Hvorfor noen orker å stå i regnet og dele ut frokost? Enkelt. De vil ha flere til å ta lårmusklene fatt på vei til jobb. Det vil si ý du trenger ikke sykle. Du kan gå, løpe, skøyte, skate eller svømme til jobben om så er, bare du bruker kroppen.

Aksjonen varer frem til 30. juni, og vil du være med, fyller du ut et skjema som du finner på www.sykletiljobben.no. Få med deg gode kolleger, og lag en konkurranse ut av det. Bare så det er nevnt: I fjor lot 60.000 mennesker seg rive med. Og det blir trukket ut fine premier. Student Elin Eggestøl blir vinket inn til siden av en smilende Bødtker.

— Jeg hadde hørt om aksjonen, og sykler eller går til universitetet hver dag uansett, smiler Eggestøl. Nå kommer hun til å fylle ut brosjyren og registrere seg som sykler.

— Det skader ikke å prøve, sier Eggestøl under hetten før hun trør videre.

Aksjonen har for øvrig holdt på siden 1973. Tretti år. Det er lenge, det.

— Jeg ble overrasket selv da jeg så hvor lenge den har vart, innrømmer Bødtker. Forklaringen er at det var Oslo som var mest aktiv i begynnelsen ý men de siste fire-fem årene har vi kommet sterkt igjen i Bergen.

Og bedre skal vi bli. Sant?

SKRYT: Årets «Sykle til jobben»-aksjon startet i går, og varer frem til 30. juni. Signe Bødtker delte ut frokost og brosjyrer til forbipasserende ved Smålungeren, og Elin Eggestøl har alt bestemt seg for å melde seg på.
FOTO: ELISABETH LANGELAND MATRE