09.45: Krækk, sklurp, krækk, sklurp. Morgenfuglene Elias Salbu (75) og Martin Winsents (72) ror gjennom tynn isskorpe inn Eliasviken på Salbu. Morgenens fiskefangst ligger i robåten — kreps, hyse, torsk. - Han e' finest no før han gyter, sier gamlelensmann Salbu og viser stolt frem dagens middag.

10.40: Øverst oppe på Kalvaneset skuer vi utover - mot nåletregrønne holmer med hvitskurte svabergrender, blankblank sjø og blåblå himmel. I brun mose står vi midt i naturens totale stillhet og venter - på våren og på fergen fra Hufthamar til Krokeide.

11.00: På stien fra parkeringsplassen på Fanafjell rusler Harald Njøsen (42) og Leif Vikøren (64). Utstyrt med staver og spaserstokk er de klare for sin ukentlige vandring i Guds frie natur. - Heldig med været i dag, fastslår de og myser mot februarlav sol.

11.30: Elvis er bedøvet. Drømmer kanskje om sitt eget Graceland hjemme i Fana? Den åtte år gamle papillonen ligger på veterinær Thomas Øyos bord, med sprøyte i foten og plasttube i kjeften - klar til blankpussing av perlerad og klipping av klør. Oh, yeah!

12.15: Iiihn, iiihn. En ilter motorsag spruter sagflis gjennom luften. Ekteparet Margit Barmen Tysnes (66) og Reidar Tysnes (71) sager ved i leveggen ved hjemmet i Dyngelandsveien. Hun holder, han sager. - Vi har vært gift i 38 år, og jobber godt i lag fremdeles, flirer Reidar og sender konemor et kjærlig blikk. Margit smiler tilbake og legger en ny stamme i krysset. Her skal det jobbes!

12.40: Det lukter varm søtmelk i de hete produksjonslokalene hos Kavli på Midttun. Over blankskurte betonggulv triller lærling Charlotte Milde (19) store stålkar med hvitost og pillede reker, til rekeost på tube. - Jeg trives veldig godt her, smiler purunge Charlotte - fagoperatør in spe.

13.05: Tre unge gymnasiastjenter sitter på benken utenfor Fana Gymnas. Den ene snakker i mobiltelefonen, de to andre hvisker hemmelighetsfullt sammen. Er det kan hende kveldens viderverdigheter som planlegges der på benken?

13.15: På trappen utenfor familiens generasjonsbolig på Brennhaugen sitter Turid Reiersen Flotve. Hun bare sitter der og livsnyter den fine dagen. Springer spanielen Falco synes også det er tid for litt solkos og hopper like godt opp i fanget til matmor. Kan livet bli bedre?

16.50: En anorakkledd ung mann står bak butikken på Vallaheiene og smugrøyker. Han vil slett ikke si hva han heter: - Då får de jo vite det heme! Han sukker indignert. Himler med øynene. Kor dum går det egentlig an å bli?

17.20: Svein Atle Hansen står og ser ut i luften ved pumpene på bensinstasjonen i Skjoldskiftet. Den gamle folkevognen får en sårt tiltrengt dose bensin. - Som fattig student har jeg ikke råd til full tank, sukker han og setter pumpen på plass. Måleren viser 99 kroner og 97 øre. 18.15: Bilene snor seg rundt McDrive i Rådalen. I en sleten bil sitter fire unge mannespirer: - To BigMac, en SuperMac, en Quarterpounder og fire store cola! Ut bilvinduene durer «Ten thousand lovers in one». - TNT ruler! er kommentaren vi får fra baksetet.

21.00: Fantoft studentby ligger riktignok på den siden av Fantoftveien som hører til Årstad bydel. Men studentene har u t sikt mot Fana på andre siden av veien. I et felleskjøkken i høyblokkens ellevte etasje finner vi de tyske Erasmus-studentene Ronald Führer (23) og Susanne Wilken (21). De spiser sen spagettimiddag - Ronald på studentvis rett fra pannen. Sehr gut!

21.20: I årtier sto den gamle Habben-bussen parkert ved Nesttunvatnet. Tusenvis av hotdoger servert gjennom luken i bussiden - til hele Fana og halve Sandviken. Også til undertegnede, som vokste opp i Fridalen, men som så gjerne syklet helt til Nesttun for en Habben-hotdog. For noen år siden flyttet bussen over til andre siden av hovedveien. - Men kundene våre er trofaste og har fulgt etter over veien, smiler Mads André Lilletvedt (17) og smeller opp en ekte Habben-hotdog. Godt noe er bestandig her i livet.

MORGENFUGLER: Martin Winsents og Elias Salbu (med krepsen) har unnagjort dagens fisketur.

A KODAK MOMENT: Det går ikke an å få det mer idyllisk enn innseilingen til Krokeide en vakker soldag i februar.

FRISK FJELLUFT: Harald Njøsen (til venstre) og Leif Vikøren synes det er fint å gå tur på Fanafjell.

OH, YEAH!: Papillonen Elvis får fjernet uønsket tannstein hos veterinærene på Stend.

VEDSAGING: Etter 38 års ekteskap er Margit Barmen Tysnes og Reidar Tysnes fra Dyngeland vant til samarbeid.

EFFEKTIV: Hos Kavli på Midttun triller lærlingen Charlotte Milde store stålvogner med ost til koking.

LIVSNYTEREN: Matmor Turid Reiersen Flotve og springer spanielen Falco sitter på trappen i solen og bare nyter det.

STUDENTPASTA: De to tyske Erasmus-studentene Ronald Führer og Susanne Wilken spiser middag til kvelds.

EN HABBEN, TAKK: Den gamle Habben-bussen fra 1946 står trofast stand by på Nesttun.

EIRIK BREKKE (foto)