— Planten heter Gunnerusblad og er oppkalt etter en norsk biskop og botaniker, opplyser førsteamanuensis Mary Losvik ved Bergen Museum. Hun er stolt over denne planten som fullstendig dominerer øyen i en av dammene i Muséhagen.

Våkent blikk

Han likte å reise og hadde et våkent blikk, biskop Ernst Gunnerus, som levde i tiden 1718 til 1773. Det var i sumpene i det sørlige Brasil han oppdaget den kraftige planten som i dag bærer hans navn. Ingen hadde skrevet om den før. Nærmere 50 arter hører i dag til slekten Gunneraceae.

Planten brøyter seg formelig rydning der den vokser. Den trenger mye fuktighet og den som vil dyrke den, må plante den i nærheten av et vann.

Bladene kan minne om rabarbra, men er bare så mye større. Et par meter opp i luften strekker de seg. Stilken har mange små, skarpe pigger og må berøres med forsiktighet.

Bitte små blomster

— Blomstene er noe av hemmeligheten med denne planten, forteller Mary Losvik. Hun tar oss med ut på øyen og viser oss en av de tykke stenglene med mange blomsterstander. På hver eneste stand kommer det nesten hundre bitte små blomster. De er rustrøde og grønne i fargen. Nå, så sent på året, er de små blomstene omdannet til rød-grønne frukter.

Nederst vokser hunnblomster og øverst hannblomster med en blanding av hann- og hunnblomster i midten. Også dette er et lite mysterium. Slik er naturen ofte ordnet mer viselig enn vi mennesker kan tenke oss det.

Gunnerusblad dominerer øyen fullstendig. Den er omgitt av begonia og andre sommerblomster. Ved hjørnene legger vi merke til noen bladliljer. Langs kanten står en kortklipt hekk.

Muséhagen er en liten oase bak De naturhistoriske samlinger på Muséplass. Her er ganske mange sjeldne planter og en buegang å svale seg i. Selv om noen av blomstene alt har visnet, kan nysgjerrige blikk finne mye interessant å se.

EN SJELDENHET: Mary Losvik viser oss stengelen med mange blomsterstander. FOTO: MARY LOSVIK