• Velkommen til oss, sier Camilla Grimsby og Renato Bonafede på Kirkens bymisjons Kafé Magdalena i Kong Oscars gate 5.

Mens det stort sett bare er hundeeiere og våte duer som er ute en tidlig 2. juledag, er de her inne i full gang med å forberede julemiddagen. Med hjelp av mange frivillige hender.

Renato Bonafede er ingeniør i Bergen kommune, men hver jul styrer han kjøkkenet som en virvelvind. Julaften feirer han først med familien, før han stikker av til Korskirken og får med seg kveldsmessen før arbeidet begynner.

— Jeg kan ikke få en bedre jul, sier han.

Lys og varme i Korskirken

— Julaften hadde vi omkring 400 gjester i Korskirken til koldtbord og pinnekjøtt. Det var litt færre enn i fjor. Vi begynte med serveringen klokken seks, og ett om natten var det slutt. Først klokken tre var vi ferdig med oppryddingen og kunne puste ut, forteller Camilla Grimsby.

— Omtrent 60 frivillige hjalp til på en eller annen måte. Det var fantastisk koselig, alle er på en måte familien vår. Her kommer enslige, noen har rusproblemer, andre har kanskje ikke et skikkelig sted å bo, noen har barn med, kanskje de er alene med dem og mangler familie eller et nettverk. Alle er velkomne, sier Grimsby.

— Det er veldig godt å være her, hele stedet flyter av god atmosfære, sier Camilla Grimsby.

— Vi får alle en jul med mening, nesten som et lite glimt av himmelen. Det er veldig mye godt i verden, mange flotte folk som bidrar.

Noen sliter

— Men vi kan ikke skjule at det også er forferdelig mye urettferdighet, folk som sliter, som mangler behandlingstilbud, som savner en skikkelig bolig. Men vi kan ikke fokusere på det hele tiden, da går vi rett i bakken.

Første og andre juledag er det hvert år gratis middag på Kafé Magdalena.

Det er takket være næringslivet som stiller så sjenerøst opp, ifølge de frivillige.

— Det er mange bedrifter som hjelper oss, og det blir feil å nevne noen. Jeg føler meg privilegert som får være med på dette, sier Camilla Grimsby.