Om noen tar hentelappen i postkassen din, er det fritt frem for tyven å hente pakken hos Posten. En mann signerte for treningsapparatet til Randi Andreassen.

— Hvem som helst kan ta hånden ned i postkassen din og hente hva de vil hos Posten. Det var til og med en mann som signerte for min pakke med falskt navn. Tenk på alle de som har mistet pakkene sine. Dette kunne postvesenet forhindret, sier Andreassen.

- Svakt system

Hun ventet og ventet på at hentelappen skulle dukke opp i postkassen. Hun tok til slutt kontakt med forhandleren som hadde sendt pakken for å få sendenummeret og kontaktet Posten. Da fikk hun beskjed om at en mann hadde hentet ut pakken noen dager tidligere.

— Dette viser et veldig svakt system. Hos Posten fikk jeg beskjed om at dersom de skulle kreve ID fra de som kom med hentelapper, kunne det bli vanskelig for folk å få hentet dem. Men det er jo ikke ett menneske i landet uten ID, sier hun.

— Posten sa at dette er et stort problem. Og nå i juletider sendes jo pakker i øst og vest, sier hun.

Hvem som helst kan ta hånden ned i postkassen din og hente hva de vil hos Posten. Randi Andreassen

- Ikke stort problem

Informasjonssjef hos Posten, Jørn Michaelsen, sier at slike episoder forekommer sjeldent. De har ikke planer om å innføre ID-krav.

— Generelt er det slik at om du får en pakke i posten, så vil du kunne hente den uten legitimasjon. Grunnen er hensynet til kundevennlighet. Ofte hentes pakker av foreldre og andre bekjente. Vi vurderer spørsmålet kontinuerlig, men dette er ikke et stort problem i dag, sier han.

Han råder folk til å tømme postkassen jevnlig.

— Ellers kan en også bruke koden en som regel får ved varekjøp til å spore koden slik at en ser når pakken er ankommet postkontoret. Da kan man hente pakken der ved å vise koden og legitimasjon, sier Michaelsen.

Forekommer slike hendelser oftere i julen?

— Vi sender jo flere pakker enn normalt da, men prosentvis ser vi ikke noe til det. Det er veldig få saker av denne typen.

- Bør vurdere ID

Paal Bjønness, rådgiver i Forbrukerrådet, mener Posten bør vurdere ID-krav.

— Det er et enormt antall verdigjenstander som sender via postsystemet i juletider. For at det ikke skal oppstå tap for forbrukeren, er det viktig at posten har skikkelige sikkerhetsrutiner i forhold til utlevering av pakker. Når en skal hente penger i banken, må en jo legitimere seg ordentlig. Dersom det er et stort problem at folk stjeler hentelapper, må en må stille spørsmål til om en bør vise legitimasjon.

— Jeg ser jo at det kan være praktiske årsaker som gjør at familie eller venner skal hente varer. Men dette kunne en enkelt ordnet med å kreve en form for fullmakt fra pakkemottakeren.

Han anbefaler folk å sende pakker rekommandert.

— Da er en pliktig til å vise legitimasjon når en henter pakken.