— Dette har vi arbeidet i flere år for å få til, sier Edgar Waag, leder i Norsk Kennel Klub Hordaland.

Grønn Etat i Bergen kommune planlegger nå å gjerde inne et areal på ti dekar i Kanadaskogen, ved Tennebekk. Der er det tanken at byens firbeinte skal få boltre seg på frifot.

  • Vi håper virkelig at dette går i orden. Foreløpig er forslaget ute til høring hos de aktuelle etatene og organisasjonene, sier Sissel Lerum, leder i Grønn Etat.

Om en måneds tid regner hun med at det meste skal være avklart.

«Bra for sosialiseringen»

Anne Gunn Farstad går ofte langtur i Kanadaskogen med de to hundene sine Jippi (8) og Aiko (3). Tre ganger daglig må de to Cavalier King Charles Spanielene ut og luftes. Farstad er litt skeptisk til å bruke en hundeluftegård.

  • Det er bra for sosialiseringen at hundene får løpe fritt. De får være med hverandre på en helt annen måte enn når de går i bånd, men jeg liker ikke helt det å slippe så mange fremmede hunder løs på et slikt område. Heldigvis må man som regel gå med bånd, sier Anne Gunn Farstad før de to firbeinte vennene signaliserer at det er på tide å gå videre.

Dynamittlager fjernet

Tidligere sto det eldre granskog på arealet kommunen ønsker å slippe hundene løs på. Fordi Dyno hadde et dynamittlager der, ble skogen hogget på grunn av brannfare. Lageret er nå revet, og området peker seg derfor ut som et godt alternativ til en offentlig luftegård for hunder. Grønn etat presiserer at frisleppet må skje under forsvarlig oppsyn av hundeeierne.

Grønn etat ønsker å gjerde området inn, og vil også sørge for at det blir satt opp en container, slik at det ikke skal flyte med hundedritt i området. Etaten har også etablert et samarbeid med hundeklubber i forhold til bruksrutiner.

Andre byer har

  • Får vi dette til, blir det den første offentlige hundeluftegården i Bergen, forteller Sissel Lerum.

Andre store, norske byer har allerede slike fristeder for firbeinte innbyggere.

  • De fleste hunder har godt av å springe løs og utfolde seg i det fri. For både eiere og hunder har derfor en slik luftegård vært et savn, sier Edgar Waag i Norsk Kennel Klub.

For sosialiseringen av unge hunder er det viktig med fri lek og omgang med andre firbeinte.

  • Aktiviteten blir hemmet når de går i bånd. Får de løpe fri, får mange hunder et lykkeligere liv, sier Waag.

Tar sjansen

Selv om båndtvangen er forholdsvis strengt regulert i Bergen, tar mange hundeeiere likevel sjansen på å slippe hundene sine ulovlig fri.

  • Det er helt topp om det snart kan skje i lovlige former, i en planlagt hundeluftegård, sier lokallederen i Kennelklubben.

Trenger Bergen et eget hundeområde? Si din mening i kommentarfeltet under!

UT PÅ TUR: Anne Gunn Farstad går ofte tur i Kanadaskogen med sine to Cavalier King Charles Spanieler; Jippi (8) og Aiko (3). Selv om hun synes hundeluftegårder er bra for hundenes sosialisering, vil hun ikke slippe Jippi og Aiko løs sammen med fremmede hunder. - Det er bra at de stort sett må gå i bånd, synes hun. FOTO: Alexander Worren