Natt til i går klarte en 26-årig mann å bryte seg inn i to fly på Bergen Lufthavn Flesland.

Flyselskapene frykter nå for sikkerheten til sine ansatte og passasjerer.

— Slikt skal ikke kunne skje. Dette setter sikkerheten til ansatte og passasjerer i fare, sier flykaptein Oddvar Sand i Widerøe. Han er tillitsvalgt for flygerne for base Bergen, og mener saken er alvorlig.

— Noe har åpenbart sviktet. En profesjonell person med ønske om å skade, kan lett å ta seg om bord uten at noen ville ha oppdaget det, sier Sand til Bergens Tidende.

Flykapteinen mener saken er såpass graverende at han vil diskutere den nærmere med sine kolleger.

— Vi kan ikke leve med en slik situasjon, og kommer til å sende en skriftlig klage, opplyser Sand.

Kritikkverdig

— Tanken om mulige terrorangrep har slått oss. Men vi må kunne stole på at Luftfartsverket gjør jobben sin, sier pressetalskvinne Siv Meisingseth i SAS.

Sikkerhetssjef Hans Flodér i SAS reiser mandag til Bergen for å gjennomgå sikkerhetsrutinene med Luftfartsverket.

— Dette er meget kritikkverdig, sier Flodér, som mener ansvaret ligger hos Luftfartsverket.

— Dette er ikke akseptabelt. Når det viser seg å være så enkelt å ta seg inn på flyplassen, er det klart vi frykter for en alvorlig situasjon som kan sette menneskeliv i fare, sier Flodér.

Tillitsvalgt i SAS personell klubb, Asbjørn Wikestad deler denne bekymringen.

— Det må være selvsagt at fly skal kunne stå trygt på en flyplass. Det har trolig skjedd en alvorlig svikt i rutinene, som må bli rettet opp umiddelbart.

- Burde ikke ha skjedd

— Vi er ansvarlige for sikkerheten rundt flyplassen. Men dette burde ikke ha skjedd, innrømmer regiondirektør i Luftfartsverket, Are Lien til Bergens Tidende.

Luftfartsverket har brukt flere millioner kroner i løpet av de to siste årene på å oppgradere gjerdene rundt flyplassen. Likevel var det en smal sak for 26-åringen komme seg over.

Han er også mistenkt for å stå bak innbruddet i en MD80 maskin fra SAS, forrige tirsdag.

— Vi ser veldig alvorlig på saken, og tar på oss ansvaret for det som er skjedd, sier Lien. Men han vil ikke slå fast at det har vært noen rutinesvikt fra Luftfartsverkets side.

Gjerdet som omkranser flyplassen er 15 kilometer langt, og Luftfartsverket bekrefter at det ikke er noen enkel oppgave å kontrollere et såpass stort område.

— Gjerdet rundt flyplassen blir ikke patruljert om natten, sier Lien.

I går ettermiddag skjerpet imidlertid Luftfartsverket inn på rutinene.

— Vi skal bli mer aktive på inspeksjonsrundene og bruke overvåkningskameraene hyppigere, opplyser seksjonsleder i Luftfartsverket Lasse Solberg til BT.

Full rutinesjekk

Luftfartsverket varsler full sjekk av sikkerhetsrutinene på Bergen lufthavn Flesland etter innbruddsraidet.

Tirsdag 2. april møtes luftfartsmyndigheter og representanter fra flyselskapene på Flesland.

— Vi vil da gjennomgå våre sikkerhetsrutiner grundig, opplyser sikkerhetssjef Morten Wathne i Luftfartsverket Sørvest-Norge.

Sikkerhetssjefen sier at beredskapen ved Flesland ble økt etter 11. september.

— Vi har en beredskap som er tilpasset dagens trusselbildet. Men det er ikke lett å ha oppsyn med hele dette området, sier Wathne.

USIKRET: Gjerdet rundt flyplassen blir ikke patruljert om natten. (Bilde fra vårt webkamera. For helt ferskt bilde, se lenke i høyre marg.)