På Østlandet har flere skoler hatt undervisning i høstferien. Denne fleksibiliteten gjør at familier få fritid sammen og at de kan sikre seg billig ferie utenom høysesongen.

Rektor Turid Evensvang ved Aronsløkka skole i Drammen er begeistret etter en uke med fleksibel ferie. Ved Ortun skole i Fyllingsdalen er det skepsis.

— Folks livs- og arbeidsmønster er annerledes enn før. Ikke alle familier kan ta fri i en forhåndsbestemt ferieuke, og det må vi ta konsekvensen av, sier informasjonssjef Egil Knudsen i Utdannings- og forskningsdepartementet til Bergens Tidende.

Skolene i Bergen opplever stor pågang fra elever som vil reise vekk utenom oppsatte ferie, men foreløpig har man valgt ikke å prøve ut den fleksible undervisningsordningen her i byen.

Det kan komme.

— Det er en tanke å se på modellen til skolene på Østlandet, sier utdannings- og kultursjef i Fyllingsdalen bydel, Elisabeth Eggum.

— Får de det til der, får vi det til her, mener hun.

Eggum ser de organisatoriske problemene som en utfordring.

— Alle lærer ikke alt til samme tid. Undervisningen tilpasses hver elev. Det må la seg gjøre å være fleksibel, mener hun.

Lærer-skepsis

Også for lærere gir ordningen en mulighet til å tilpasse ferien etter behov. Men da vi besøkte Ortun skole i Fyllingsdalen i går, var ikke stemningen spesielt positiv til en ny ferieordning.

— Jeg stoler ikke på prosjektet til Kristin Clemet. Hun har vist at regnestykket ikke holder mål, sier lærer Rolf Bjørklund.

Nå skal det sies at Clemet ikke var utdanningsminister da Opplæringsloven ble vedtatt. Men i sin ministertid har hun markert seg som en ivrig reformist, og den fleksible ferieløsningen kan ses som en del av det store reformprosjektet innen utdanning i Norge.

Rektor Ivar Skjelten mener tanken er god. Men han tror det blir vanskelig å gjennomføre prosjektet uten økonomisk kompensasjon.

— Kan du tenke deg hvilket byråkrati dette vil bli? sier Skjelten.

— Ved vår skole får elevene fri når foreldrene ber om det. Det fungerer greit som det er, mener han.

Tror det blir kaos

Lærer Eli Fjeldstad peker på at fleksibel ferie kan ende med at det økonomiske utbyttet ved feriereiser forsvinner.

— Da kommer ferieprisene til å stige i de periodene som nå er billige. Jeg synes det er trist at alt skal bli så individualisert og at det kollektive forsvinner, sier Fjeldstad.

Elevene ved Ortun skole er også litt tvilende.

— Blir det ikke forskjell på læringen hvis vi skal ha ferie til forskjellig tid, da? Det blir kaos, tror Marte Lie i klasse 9A.

— Men det vil være greit for foreldrene våre. Det blir lettere å planlegge, mener klassekameraten Ragnar Bruun Endal.

Positive foreldre

Både lærer- og foreldreorganisasjonen er positiv til en fleksibel ordning. Men de understreker at dette ikke må gå ut over læringen.

Interesseorganisasjonen for foreldre med barn i grunnskolen (FUG) får stadig telefoner fra foreldre som ikke klarer å ta fri i skolens høstferier, og derfor lar ungene være hjemme alene.

— Det er svært viktig at familien får tid sammen. En fleksibel ferieordning kan bidra til dette, sier Hilde Sundve Jordheim, leder i FUG.

— Fleksibilitet står jo i fokus med reformene i skolen. Derfor bør ikke dette bli et stort problem å få til i praksis, sier FUG-lederen.

Fleksibel Hjetland

— De skolene som har lyst, bør få lov til dette. Men det må ikke bli slik at det går ut over elevenes læringsmiljø og lærernes arbeidsforhold, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

— Det kan bli problematisk å jobbe med prosjekt hvis fire elever er borte en uke og fem den neste. Vi oppfordrer ikke alle kommuner til å innføre enn fleksibel ordning. Men der de ser at dette er et ønske fra foreldre, er vi positive, sier Helga Hjetland.

SNART FERIE: Ragnar Bruun Endal (f. v.), Marte Lie, Morten Tronrud og Mathias Bertelsen i 9A ved Ortun skole tar høstferie i neste uke. - Vi skal se på tv, dra til byen, gå på kino, bade og spille fotball. Men det viktigste er å slappe av og sove lenge, sier de. <p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN