80 dugnadsinnstilte mennesker i alle aldre er med når utespelet «Fiend og Elskar» har premiere 16. august nær Fridtjovstatuen på Vangsnes i Sogn. Aktørene er fra Vik, Leikanger og Balestrand, de samme tre kommunene som har gått sammen om prosjektet. I tillegg kommer fire profesjonelle skuespillere; Endre Hellestveit, Agnes Kittelsen, Frode Rasmussen og Anders Dale. Agnete G. Haaland har regien.

Eventyrlig spill

— Det er et musikkspill, hvor koret spiller en stor rolle, sier Gjertrud Samland. Hun er både i koret og spiller ternen til kongsdatter Ingebjørg. Prøvene begynner offisielt 1. august, men den musikalske øvingen er godt i gang. Magne Rutle har komponert musikken.

Korets rolle er ikke bare av musikalsk art. De er også grundig koreografert.

— Vi får aldri stå i ro i dette spelet, men det er en del av konseptet, sier Ottar Wiik. - Det er travelt nok, men veldig interessant å være med på.

Handlingen er basert på sagaen om Fridtjov den Frøkne. Han ville gifte seg med Ingebjørg - man mistet henne først til kong Ring, og vant henne senere igjen. I dette spillet av Rolf Losnegård er det også mye fri diktning.

— Det er et eventyrlig spill, i den forstand at det baserer seg på vikingspilltradisjonen. Men det har også har en god del fri fantasi, sier prosjektleder Anne Randi Farnes.

De gjerne ville gjerne hatt scenen rett ved Fridtjovstatuen, men der er det for mye vind, og mangler sanitærforhold.

— Vi spiller isteden ved skolen på Vangsnes. Der er alt vi trenger like ved, og hoppbakken utgjør grunnen for tribunen, sier Farnes.

Pappaen forelsket?

De små ternene Oda (7 og et halvt), Karoline (blir 9) og Sunniva (9) synes det er morsomt å være med, og gleder seg til de andre skuespillerne kommer. De kan bekrefte at de må røre på seg.

— Vi skal synge, men også bevege oss. Vi skal gå mot Ingebjørg, sier Karoline.

— Vi øvde på en fredag. Før sommerferien, sier Oda. Hun forklarer videre:

— Det er Ingebjørg og Fridtjov og pappaen. Pappaen blir forelsket i Ingebjørg.

— Nei nei, det er feil, sier Karoline.

— Nei, kong Ring! oppklarer Oda.

— Det er litt spesielt at spelet involverer folk fra tre sider av fjorden, sier Ottar Wiik. - Sagaen involverer også disse tre stedene. Jeg tror dette kan få gode ringvirkninger utover selve oppsetningen. Men de som venter seg et tradisjonelt sagaspill, skal nok bli overrasket. Det er dramatikk og het kjærlighet, men også litt «Ringenes Herre» og fantasy, sier han.

Farger av i regnet?

Å lage kostymer til 80 aktører er ingen liten jobb. Anne Marit Grov er kostymeansvarlig - og har både delegert arbeid og sydd selv. Hun har også måttet hente frem kreativiteten og formet ut mønstre av tegningene til kostymedesigneren.

— Hele våren har stort sett vært Fridtjov, Fridtjov, Fridtjov, sier hun, og innrømmer at hun er sliten.

— Men når en kommer sammen slik og arbeider med andre, er det jo også veldig kjekt. Det har ikke vært noen vanlig jobb, og jeg har lært en hel del.

— Det er utradisjonelt å sy kostymer av filleryer?

— Ja, og vi har farget dem, så jeg er spent på hvordan det vil gå hvis det regner, sier Grov.

Christiansen, Roar