— Jeg tror de fleste er opptatt av å utvikle og utfordre seg selv. Det er nok ikke det å bli sjef som er viktigst lenger, sier NHH-student Christopher Mathisen (23).Sammen med medstudent Sondre Arnesen (22) og medisinstudent Linn Ingebrigtsen (21) avslutter han skoledagen med en tur rett oppover veggen i NHHs klatrehall. Ingen av de tre er imidlertid spesielt interessert i å klatre til topps i yrkeslivet. Skyhøye lønninger og bonuser står ikke øverst på ønskelisten. Det gjør trivsel og faglige utfordringer.

— Det er selvsagt greit å ha en ok lønn, men det viktigste blir å finne en jobb jeg trives i, sier Sondre.

De to andre nikker.

— Det er faglige utfordringer som betyr mest, mener Christopher.

Et balansert liv

I går skrev BT at svært mange nordmenn er

villige til å gå ned i lønn dersom de kunne fått mer fritid eller tid med familien. Blant småbarnsforeldre (de mellom 30 og 45) var nesten 60 prosent villig til å ta lønnskutt.

Trenden ser ut til å forsterke seg i generasjonen som kommer etter dem.

— De som er født etter 1980, den såkalte generasjon Y, ser ut til å prioritere en balanse mellom arbeid og fritid enda sterkere, sier Ove Kvalvik.

(Saken fortsetter under grafikken)

Han undersøker norske studenters fremtidsforventninger hvert år for selskapet Universum. «En god balanse mellom jobb og privatliv» er et av karrieremålene, som også inkluderer «å bli leder», «å få en sikker jobb» og «å være entreprenør eller kreativ».

— Det mest slående er utviklingen i kategorien «En god balanse mellom jobb og privatliv». For fem år siden var det en tredjedel av studentene som rangerte dette som viktig. I 2009 har det blitt det aller viktigste. Over to tredjedeler av studentene er opptatt av dette, sier Kvalvik, og peker på generasjonsskiftet som en viktig faktor.

— Generasjon Y ser ikke på jobben som en ni til fire greie, sier han. – De ønsker seg mer fleksibilitet, og er opptatt av personlig utvikling.

Det betyr ikke at de er arbeidssky, sier Kvalvik, bare at de ønsker seg mindre rigide rammer.

— De vil gjerne ta med seg arbeid hjem, eller jobbe hardt i en periode og ta en lengre periode fri, for eksempel.

Bergensstudenter

Tidsklemmen med unger, barnehage og jobb blir litt for fjernt for Sondre, Linn og Christopher, da vi spør om de er opptatt av å finne jobber som gir god tid til familie og fritid.

— Øh, det blir litt langt frem, sier Christopher. De andre ler.

De er likevel opptatt av å ha en aktiv fritid.

— Jeg er innstilt på å måtte jobbe mye i begynnelsen av karrieren, sier Sondre. – Men det er klart at det også er viktig å ha tid til venner og trening og slikt.

Også blant studentene i Bergen er balansen mellom privatliv og jobb rangert som det viktigste karrieremålet i Universum-undersøkelsen, og det er svært lite forskjell på NHH, universitetet og Høyskolen.

Når det gjelder hva en fremtidig arbeidsgiver kan tilby, er en god grunnlønn det viktigste, spesielt for UiB-studentene. Svært få er opptatt av bonusordninger, forfremmelser, store lønnspålegg og overtid.

— Jeg tror ikke unge er så opptatt av kjempelønninger, sier Linn.

— Jeg kjenner i alle fall ikke noen. Det er ikke noe vi snakker om. Jeg er mest opptatt av å bli en god lege.

Internasjonal trend

Det er ikke bare i Norge privatliv og fritid er blitt viktigere for studenter.

— Det ser ut til å være en internasjonal trend, også i land der du ikke skulle tro at det ble lagt så stor vekt på slikt, sier Kvalvik.

En god balanse mellom jobb og privatliv var det viktigste karrieremålet for studenter i England, Danmark, USA, Frankrike, og Kina, mens det kom lenger ned på listen i Sør-Afrika.

Lønn, karriere og fritid - hva er viktigst for deg?

Jo Straube