KRISTINE HOLMELID

— Hva tror du, svarer Annabel Pretty fra UNITEC Institute of Technology når vi spør hva det newzealandske universitetet kan tilby som ikke de norske kan. - Har dere tropisk klima og kultur kanskje? I tillegg har vi gode studier, klasser på bare 20-30 elever, en uformell tone mellom foreleser og studenter og studier som er veldig rettet mot arbeidslivet, sier Pretty.

Hun og kollega Moira Hagenson er på norgesturné sammen med representanter for 15 andre universiteter. I dag har de i gjennomsnitt en til to norske studenter i hver klasse. Og vil gjerne ha flere.

— Norske studenter er flinke, og gode til å tilpasse seg. Og det er ikke slik at de vil studere hva som helst for å komme til et eksotisk land. De er veldig bevisste på innholdet i studiene, sier de to.

— Jeg er her for å kikke. Kunne tenkt meg å studere film, og her hjemme er det bare en skole på Lillehammer som er aktuell. Og klimaet der nede er ikke akkurat noe minus, sier Eirik Knudsen, som går siste året på videregående.

Siden tidlig på 1990-tallet er antall norske studenter i utlandet doblet. Studieåret 2001-2002 reiste ca. 20.000 utenlands for å studere. Mest populært er Australia, med ca 3700 studenter. IEC (International Education Centre) er den største av de norske formidlingsorganisasjonene, og har de siste fem årene hjulpet over 4000 studenter til studier utenlands.