Synnøve Strand og Guro Søgnen vil helst ha lærerjobb i Fjaler — eller i hvert fall i Sunnfjord. Kanskje venter de noen år til, men hjem skal de.

Og det er nettopp utdannet ungdom fra Sogn og Fjordane med hjemlengsel de jaktet på, de 40 arbeidsgiverne som inviterte til rekrutteringsmesse på Georgernes Verft i går kveld.

Her snakker ingen om finanskrise, kun ledige jobber og de mange mulighetene i Norges vakreste fylke.

Les også: Mangler alle typer fagfolk

Mester trenger folk

Blant annet er Gravdal-gruppen, som driver med prosjektutvikling, byggevare— og entreprenørvirksomhet, på jakt etter folk.

— I øyeblikket trenger vi prosjektutviklere med salgserfaring, sier mesteren over mange mestre, Stian Grimseth fra Naustdal. Vektløfteren er daglig leder for byggevarevirksomheten i gruppen.

I motsetning til svært mange konkurrenter har de klart seg uten oppsigelser, og har i øyeblikket alle sine 60 ansatte i full virksomhet.

250 finansansatte i Førde

Også den kriserammede finansnæringen jakter på flere ansatte.

— I Førde har vi nå 250 ansatte i finansnæringen, men vi trenger flere, sier administrerende direktør for Sparebanken Sogn og Fjordane, Arvid Andenæs.

Med mikrofon festet til kinnet, og fristende bilder bak seg på scenen, forkynner han at det neste tiåret vil bli distriktenes tiår.

- Bare ekte varer

— Med klimakrise og andre kriser vil ekte verdier komme i fokus. Og i Sogn og Fjordane har vi bare ekte vare, enten det er frukt, mannfolk eller kvinnfolk, sier Andenæs ettersom bildene av smilende fruktspisere passerer forbi på veggen bak ham.

Av andre næringer med spennende jobber trekker Andenæs frem energisektoren og reiseliv.

— Vi er foregangsfylke for fornybar energi, med en rekke spennende prosjekter på vann- og vindkraft. Til og med solen er så mye fremme at vi har bygget en egen solcellefabrikk i Årdal, skryter banksjefen fra scenen.

- Dere har vel cash?

Når det gjelder reiselivet ønsker han seg mer småskala virksomhet med mat og opplevelser til gjester som kan betale godt. Her etterlyser han entusiaster som skaper sine egne arbeidsplasser.

— Da er det viktig å være medeier og muligheten for å få tak i cash. For cash har dere vel, spør banksjefen de unge fremmøtte.

— Vel, har dere ikke cash så begynn å spar. Gjerne i bank...

Jobb til henne og han?

Etter foredrag og musikk fra scenen blir det mingling med fingermat, quiz og spørsmål om jobber ved de 40 utstillingene i lokalet.

  • Mange som er par lurer naturlig nok på om det er relevante jobber for begge to, sier regionbanksjef Atle Stalheim i Sparebanken Vest i Sogndal.

— Og det har dere?

— I aksen Sogndal-Leikanger og Førde-Florø har vi det. Andre steder risikerer kanskje en av dem pendle en periode, sier Stalheim.

— Men det er da langt bedre enn å stå i kø fra Åsane til sentrum, mener konkurrenten Arvid Andenæs. Vil du flytte hjemover i krisetider? Si din mening.

H�vik, Tor
H�vik, Tor