Den høyst oppegående 90-åringen fra Bergen husker mye fra den gang skipet var relativt nytt.

— Det var en utrolig fin tid. Jeg ble jo fryktelig glad i «Stella Polaris», og amerikanerne elsket henne. De kalte henne «The white swan of the seven seas», forteller Karen Margrethe Wærnes Hansen.

Sesongen 1947-48 jobbet hun om bord på det store luksuscruiseskipet, som var forbeholdt de rike.

— Jeg var så heldig å få jobbe på skjønnhetssalongen om bord, og så var jeg med i en dansegruppe som underholdt, forteller Karen Margrethe. Skikkelig skulle det være, så de danset ofte i nasjonaldrakter. Passasjerene lot seg selvsagt begeistre.

Et livlig år

Jobbsøkingen var enkel:

— Jeg så i avisen at «Stella Polaris» kom hjem fra sin første tur etter krigen, og tenkte «Åh, den som kunne komme seg ut»! Jeg var så fryktelig glad i å reise, skjønner du. Så sendte jeg dem et brev og glemte hele greien, helt til jeg plutselig fikk en telefon fra far i oktober der han sa at jeg måtte vaksinere meg. Jeg hadde fått jobb om bord, forteller Karen Margrethe ivrig.

Den gangen var det stort sett amerikanske passasjerer som reiste med «Stella», men besetningen på 190 var norsk. Standarden var utrolig flott for å være den gangen, med aircondition i spisesalen og dansesalen, blant annet.

— Vi som jobbet om bord var veldig sammensveiset og hadde mye moro, minnes Karen Margrethe.

Jul på havet feiret hun også.

— Jeg husker kapteinen leste juleevangeliet. Jeg spilte piano, og vi fikk presanger fra folk på land. På lappen sto det for eksempel: «Til han med den største nesen» eller «Han med det tynneste håret».

Fra Nordkapp til Karibien

Tre ganger reiste hun til Nordkapp, samt flere turer til New Orleans og Karibien, Australia og New Zealand.

— Det var jo helt utrolig å komme til Amerika, forteller 90-åringen.

Da hun kom hjem til Norge og fortalte at hun hadde jobbet på «Stella Polaris», ble hun nesten for helt å regne. Siden har hun jobbet mange år ved teateret i Oslo, men nå er Karen Margrethe altså hjemme i Bergen igjen.

Og hit håpet hun også at det flotte skipet fra 1926 som en gang tilhørte Det Bergenske Dampskibsselskab skulle komme tilbake.

Da «Stella» ble til salgs i Japan nylig, hadde Karen Margrethe sammen med mange andre et håp om at det skulle havne i Bergen igjen. Men et firma tilhørende Jomfruøyene trakk det lengste strået, og har kjøpt det for å pusse det opp.

— Det var veldig synd. Den hørte liksom til her i Bergen, synes Karen Margrethe. Hun hadde allerede bestemt seg for at DA måtte hun ta seg en mimretur om bord.

Men kanskje en gang ...

<b>FRISK GJENG:</b> Mange av dem Karen Margrethe Wærnes Hansen (helt foran) jobbet med om bord på «Stella Polaris» i 1947-48, var fra Bergen. Ikke vanskelig å se at stemningen var høy. FOTO: PRIVAT
<b>FIN ARBEIDSPLASS:</b> Å jobbe på «Stella Polaris» var stas. FOTO: PRIVAT