— Vi vasker hendene med såpe og vann hver gang vi går inn, og når vi skal spise, sier Vera Handing Norheim og Ingrid Alicia Ytrehus.

Begge er fem år og går i Bønes barnehage.

— Vi vasker litt hardt, forklarer Ingrid.

— Så tørker vi med papir. Før brukte vi håndklær, sier Vera og peker mot en tom rad med knagger ved siden av den lange, lave metallvasken.

— Der er min, og der er Ingrid sin.

Friskere enn vanlig

— Det er påfallende lite luftveisinfeksjoner i høst. Fokuseringen på håndhygiene er ganske sikkert en viktig årsak til det. Jeg har også diskutert dette med mine kolleger i Oslo og Trondheim som sitter med det samme inntrykket, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune.

Også styrer i Bønes barnehage, Beate Meltzer, deler Søbstads oppfatning.

— Vi har nesten ikke hatt syke barn hos oss i høst. Sykefraværet har gått merkbart ned, sier hun.

Meltzer tror årsaken er sterk fokus på håndhygiene. Selv om det har hengt dispensere med desinfeksjonsmiddel i barnehagen før svineinfluensaen kom, mener hun hygienekampanjen fra myndighetene har virket.

— Jeg tror både barn, foreldre og personalet har fått andre rutiner nå. Jeg har snakket med alle avdelingene våre, og alle har det samme inntrykket. Vi frykter ikke influensaen, men hele samfunnet har godt av bedre hygiene, sier styreren.

Som et konkret tiltak mot smitte har barnehagen i høst byttet ut frottéhåndklær med tørkepapir.

- Barna er nøkkelen

Barnehagebarn er blitt nøkkelpersoner i bekjempelsen av svineinfluensaen av flere grunner.

— Småbarn i barnehagene er blitt veldig mye flinkere til å vaske hendene. Dette er en holdning de tar med seg hjem til foreldre og besteforeldre. Barn bruker hendene alle steder, og bringer derfor med seg kontaktsmitten både til andre barn og til voksne. De har jo også den egenskapen at mange vil klemme dem, sier Søbstad.

Bt.no har i dag sjekket 10 tilfeldig barnehager i Bergen kommune. Noen sier sykefraværet er som normalt, mens andre har merket en bedring. Ingen av dem har flere syke barn er normalt.

— Det har vært få syke barn i september og oktober. Kanskje litt mindre enn normalt, sier Line Texe, styrer i Kloppedalsveien barnehage.

— Særlig med tanke på været har det vært lite sykdom, men vi har generelt veldig lavt sykefravær, sier hennes kollega i Hordvik barnehage, Astrid Øien Halsnes.

Den store bølgen av svineinfluensatilfeller har så langt latt vente på seg i Norge.

— Antall pasienter med mistanke om influensa har gått jevnt nedover de siste ukene. Forrige uke gikk det litt opp igjen, men tallet er fortsatt lavt, opplyser Frank van Betten, sjef ved Legevakten i Bergen.

Smittevernoverlege Øistein Søbstad vil likevel ikke avblåse smittefaren.

— Fortsatt kan det komme en bølge, sier han.

Føler du deg friskere enn vanlig? Bruk kommentarfeltet.

TØRR: Ingrid tørker seg med et papirhåndkle etter at frottéhåndklærne er fjernet.
Rune Stølås
RENT: Daniel Fløgstad Mikkelsen (4) og Jonas Hegland Jacobsen (5) trykker ekstra godt på såpedispenseren for anledningen.
Rune Stølås