-Dette er et historisk løft, sier Egil Risnes i Den Kristelige Menighet på Stord — bedre kjent som Smiths Venner.

Fem minutter fra Sagvåg ved idylliske Rutletjødn ligger den 900 mål store tomten. Det gamle småbruket var tidligere eid av et pensjonistpar fra Bergen, men nå skal det bli aktivitetssenter for liten og stor.

Frimenigheten fikk fotfeste i Sagvåg på slutten av 30-tallet. I 1950 var de 25 personer, i dag er de over 200. Dermed har de bokstavelig talt vokst ut av sine gamle møtelokaler.

— Lokalene dekket ikke lenger våre behov. Særlig ikke i forhold til aktivitetstilbud for barn og unge, sier Egil Risnes.

Mekkegarasje og strand

Det nye aktivitetshuset skal romme en hovedsal med plass til 450 mennesker, og ytterligere 200 mennesker kan få plass dersom de åpner en foldedør til den store festsalen.

For foreldre med små barn blir det tilrettelagt lekerom, amme- og stellerom. Senteret skal også inneholde storkjøkken, garderober og toalettanlegg samt kontor og administrasjonsfasiliteter.

De større barna skal heller ikke kjede seg. De får hobbyrom, multimedierom, gymsal og til og med en garasje for mekking. Utvendig kan de boltre seg på en kunstig badestrand, lekeplass, volleyballbaner og turstier til fjells.

— Området er til og med opplyst på kvelds- og vinterstid, sier Egil og peker på store gatelykter i fjellsiden.

- Ikke bare for Smiths Venner

Rosinen i pølsen er et eget arkitekttegnet grillhus på 80 kvadratmeter med strandpromenade mot vannet.

— Det blir gullringen på anlegget, sier Kjell Lyder Risnes.

— Dere er bare drøyt 200 medlemmer. Hvem betaler for alt dette?

— Medlemmene gir frivillige gaver etter evne. Dessuten fikk vi inntekt fra salget av de gamle lokalene, sier Egil Risnes.

— Vi har tenkt å spare mye på dugnadsinnsats. 50 til 60 prosent av arbeidsinnsatsen vil bli gjort på dugnad, supplerer Kjell Lyder. De baserer også driften på utleie til konferanser, kongresser, festivaler og jubileumsfester.

— Dette er en stor og tung investering. Derfor skal anlegget ikke bare være for Smiths Venner. Samfunnet skal også kunne dra nytte av bygget, understreker de to. Anlegget skal etter planen stå ferdig ved årsskiftet 2007/2008.