KRISTIN JANSEN

— Min klient er selvfølgelig svært lettet over denne avgjørelsen. Det å være anklaget for slike forhold er en stor belastning, sier 51-åringens forsvarer Kaj Wigum.

Det var etter et middagsbesøk i august i fjor at kvinnen anmeldte sin søsters mann for voldtekt. Etter å ha spist og drukket sammen med slektningene og en venn ble kvinnen trøtt og gikk og la seg på et gjesterom.

Følte seg handlingslammet

I retten forklarte hun at hun senere på natten våknet av at noen tok av henne trusen. Kvinnen merket at svogeren la seg oppå henne og skal ha blitt svært redd, men hun følte seg handlingslammet og svak.

Den 51 år gamle mannen erkjente at han gikk inn på rommet der svigerinnen lå og sov. Han gjorde tilnærmelser til henne, men oppfattet at hun var med på det som skjedde.

Rettens flertall mener at det ikke er bevist at den fornærmede kvinnen var ute av stand til å motsette seg kjærtegnene.

Vanskelig bevisførsel

En blodprøve som ble tatt av henne dagen etter viste at hun hadde en i promille på gjerningstidspunktet. Dette skal ikke være tilstrekkelig for at rusen alene skulle hindre henne i å gjøre motstand.

Den tiltalte kvinnen er ifølge sin bistandsadvokat svært skuffet over frifinnelsen.

— Hun har hatt det forferdelig tungt og slitt med de plagene man ofte får etter å ha vært igjennom et slikt overgrep, sier advokat Atle Birkeland.

Ifølge statsadvokat Jarle Golten Smørdal er det vanskelig å føre bevis i saker som omhandler voldtekt av sovende.

— Det er ikke lett å bevise at offeret var objektivt ute av stand til å protestere, sier Golten Smørdal.

Statsadvokaten har ikke bestemt seg for om saken vil bli anket.