RUNE CHRISTOPHERSEN

EYSTEIN RØSSUM

— Sæden kan være plantet, mener 67-åringens forsvarer, advokat Jørgen Riple, og ba om full frifinnelse da saken var oppe i Gulating lagmannsrett. Han fikk fullt medhold av juryen. Nå er 67-åringen en fri mann, etter å ha sittet femten måneder i varetekt.

— I Bergen er dette et av de lengste varetektsoppholdene som har ført til full frifinnelse, sier Riple. Dermed ligger mannen an til å få en erstatning i 200.000-kronersklassen.

Dømt i tingretten

I tingretten ble mannen dømt til to og et halvt års fengsel og 125.000 kroner i oppreisning til jenten, som nå er blitt fem år gammel.

67-åringen, som er utenlandsk statsborger og kom til Norge på turistvisum, var tiltalt for utuktig omgang med barn under 14 år.

Mannen har hele tiden nektet for å ha begått overgrepene. Han hadde ingen annen forklaring på at sæden hans var funnet på jentas bukse, enn at den måtte være plantet.

Mannen hevder han var i konflikt med jentas stefar, blant annet på grunn av krangel om 30.000 kroner, som 67-åringen skal ha blitt lovet som betaling for å ha passet barnet. Riple mener det ikke kan utelukkes at stefaren, som er lege, kan ha påført 67-åringens sæd på jentas bukse.

— Han kan ha fått tilgang til mannens sæd både fra sengetøyet eller fra klær som var til vask, mener Riple.

- Mye som ikke stemmer

I sin prosedyre reiste han tvil om stefarens troverdighet, og viste blant annet til at han er dømt for bedrageri og dokument-falsk.

Stefaren ble anmeldt for forsikringsbedrageri 10. desember i fjor. Kvelden etter skal jentas mor ha oppdaget tegn på at datteren var misbrukt.

Riple mener stefaren, da forsikringspengene uteble, kan ha rettet falske beskyldninger mot slektningen for å få utbetalt erstatning.

— Morgenen etter at han fikk vite at han var anmeldt, tok han med seg datteren på legevakten og hevdet hun var misbrukt. Det er for mye som ikke stemmer i denne saken. Man kan ikke utelukke at folk av og til blir utsatt for komplott, sier Riple.

Bistandsadvokat Johan Eide, som representerer jenten, er opprørt over juryens beslutning.

- Konstruert teori

— Dette går på rettssikkerheten for barn løs. Her hadde vi dommeravhør fra fireåringen der hun fortalte om overgrepet; et vitnemål som ble understøttet av et klart DNA-treff. Likevel blir hun ikke trodd. Det er skuffende, sier Eide.

Han mener avgjørelsen er et godt eksempel på at juryordningen er moden for revisjon.

— Muligheten for at sæden var plantet er ganske så teoretisk. Det skjønner alle som vet litt om sex, sier Eide.

Også aktor, statsadvokat Ellen Cathrine Greve, mener at 67-åringen er skyldig.

— Jeg mener lagrettens avgjørelse er gal, men tar den til etterretning. Etter min mening virker komplott-teorien veldig konstruert.

Hun mener jentas mor og stefar ikke hadde noe spesielt motiv for å ramme 67-åringen. Det var stefaren som betalte man-nens flybillett da han kom til Norge. 67-åringen har hele tiden bodd hos familien mens han oppholdt seg i Norge.