20-åringen ble renvasket i går da Gulating lagmannsrett avgjorde skyldspørsmålet mot ham.

— Jeg kunne ikke tro mine egne ører. Jeg sitret av lykke da det gikk opp for meg at jeg var blitt frifunnet. Dette må være den lykkeligste dagen i mitt liv, sier 20-åringen.

Vervet av narkokriminell

Han gliser bare når kameraet ikke peker mot ham, men det er ingen tvil om at han er glad der han går og super dype trekk av sigarettene sine. Bare tanken på hva han skal kreve i erstatning for tiden i fengsel er nok til å få smilet frem.

Historien om hvordan han som tenåring tråkket inn i fjorårets største narkotikasak på Vestlandet begynte i fjor vår.

Da ble han rekruttert av en betydelig eldre narkokriminell fra Bergen fengsel som han gikk i klasse med på Årstad videregående skole. Fangen var på frigang fra fengselet, men hadde få planer om et lovlydig liv.

Les også: - Jeg var ufattelig dum

Lilleskog fikk tilbud om å bli med på en kjøretur til Nederland. For kjøreturen skulle Lilleskog få 10.000 kroner. I Nederland forsvant 35-åringen med bilen en stund, uten at Lilleskog tenkte noe mer over det. Det gjorde han derimot da 35-åringene på død og liv ikke ville sitte i bilen da de skulle kjøre i land fra danskebåten i Kristiansand på vei tilbake.

Mistet lappen i fem år

— Si til tollerne at du har kjøpt øl, var beskjeden han ga Lilleskog, før han selv gikk i land for å rekke flyet til Bergen.

Tollerne fant ølkassen, men de fant også andre rusmidler. Godt skjult i dørene på bilen fant tollerne amfetamin som fikk pilene på beslagsvekten til å peke på nesten 17 kilo.

Politiet trodde ikke på Lilleskogs forklaring om at rekordbeslaget med sentralstimulerende midler kom som en overraskelse på ham. I tingretten krevde statsadvokaten åtte års fengsel.

I sommer konkluderte Bergen tingrett med at Lilleskog kanskje ikke kjente til at det var amfetamin i bilen, men at han burde kjent til det, og han ble dømt til halvannet år i fengsel. I tillegg tok de fra ham lappen og retten til å kjøre bil i fem år.

- Dum som et brød

Men juryen i Gulating kjøpte 19-åringens forklaring om at han ikke kjente til narkotikaen, og at han heller ikke burde kjent til det.

— Han innrømmet overfor dommeren at han var dum som et brød som hadde blitt med på turen og jeg sa til dommeren at man ikke kan dømme folk for at de er dumme som brød, bare for dumme bevisste handlinger, sier advokat Olav Sylte.

Han vil nå forberede en saftig erstatningssak etter at Lilleskog allerede har sittet et halvt år uskyldig i fengsel.

— Erstatningen vil nok ligge et sted mellom 100.000 til 250.000 kroner. Det blir i alle fall mer enn de 10.000 kronene han ble lovet for europaturen, sier Sylte.

Lilleskog har planene klare for pengene.

— Jeg skal kjøpe bil. Det verste var ikke fengselsstraffen, men at de tok fra meg retten til å kjøre bil. Nå føler jeg at jeg har fått lappen og livet tilbake, sier 20-åringen.

USKYLDIG: - Jeg har vært dum som et brød som ble med på turen til Nederland, men jeg visste ikke noe om narkotikaen i bilen, sier Terje Lilleskog. Han sier han aldri blir sjåfør for en narkokriminell igjen.
Rune Sævig
SKAL KJØPE BIL: Nå føler jeg at jeg har fått lappen og livet tilbake, sier 20-åringen.
Rune Sævig