— Foreldrene mine holder seg innendørs og unngår vinduer. De har en litt annen feiring av nasjonaldagen enn meg, sier Kateryna Saraieva.

Hun er selv fra Donetsk der stridighetene mellom ukrainske myndigheter og russiske separatister pågår for fullt. Saraieva er en av et tyvetalls ukrainere som har samlet seg ved Den blå steinen på Torgallmenningen, for å feire den ukrainske nasjonaldagen 24. august og slåss for uavhengighet fra russiske interesser.

— Vi står her med en bismak. Det er 23 år siden vi fikk selvstendighet fra Russland og Sovjetunionen, og igjen skal vi måtte oppleve at den er truet av de samme folkene, sier arrangør Olena Kolosovych.

Lite feiring i Donetsk

Saraieva er dypt bekymret for situasjonen til foreldrene som er tilbake i Donetsk.

— Det er en veldig vanskelig situasjon for dem. Donetsk bombes hele tiden og i dag ble byens største sykehus, Kalinina Hospital, truffet.

Motstanden mot Russland i Donetsk er langt større enn det mediene fremstiller, mener Saraieva.

— Jeg snakker med foreldrene mine flere ganger daglig. Det er lite feiring blant ukrainere i Donetsk i dag, for hva har de å ferie, spør hun.

— Vær obs på propagandakrigen

SAMLER UNDERSKRIFTER: Ukrainerne i Bergen håper bergenserne vil slutte seg opp om kampen mot Russland.
KYRRE KJELLEVOLD

Norge må ta ansvar i propagandakrigen som Russland nå fører, mener Kolosovych.

— Mediene tar lett en side. Det er ikke slik at vi ber om en unyansert dekning i Ukrainas favør, men vi hadde trodd man skulle grave mer i russiske interesser.

Hun har fortsatt russiske venner, lover hun.

— Jeg har ikke mistet dem, men de ser mest på russiske medier, som fremstiller konflikten slik Putin ønsker. Dermed har de en feilaktig oppfattelse av mange forhold.

Det kan blir problematisk, sier hun.

— Det er en del jeg ikke kan snakke med på en stund. Vi gjenopptar kontakten senere, når ting har roet seg, sier Kolosovych.

- Som i Kurdistan

Alli Watti fra Syria har tatt turen til Den blå steinen for å støtte det ukrainske folk, forteller han.

— Jeg er her i dag først og fremst som kurder, som kjenner meg igjen i situasjonen til det ukrainske folk. Kurderne har også blitt et offer i storpolitisk spill, slik jeg mener Ukraina er blitt, sier Watti.

Han håper nordmenn også vil støtte Ukraina i konflikten med Russland.

— Nordmenn elsker frihet. Jeg håper de vil bidra til at de russiske interessene i Ukraina kommer frem i lyset.