INGELILL HATLAND

De fem innsatte ved Bergen landsfengsel har gjort seg fortjent til kjærkomne frihetsavbrekk i en ensidig soningstilværelse. Det er bare rundt 30 av de 180 fangene på Hylkje som har vist seg tilliten verdig til å delta sånne aktiviteter, i regi av fengselets egen friidrettsavdeling.

Dette er første padleturen for denne gruppen. Andre ganger løper de, går i fjellet, driver havfiske, bader eller drar på sykkelturer. Dagens gjeng er innsatte som fengselsbetjenter og fengselsledelsen stoler på. De er langt ute i soningen. Nå skal de føres tilbake til samfunnet, og gjennom slike aktiviteter skal de få et positivt bildet av livet utenfor murene.

— Vi har faktisk eksempler på folk som har gjort fritids- og hobbyaktiviteter de er blitt kjent med i fengselet, til sitt levebrød, forteller fritidsleder Frode Trefall. Han og Jarle Torkildsen, til vanlig fangevokter, nå fungerende fritidsleder, har overoppsynet denne dagen.

På kaien en halvtime tidligere har instruktør og leder i Njørd ro- og kajakklubb i Eidsvåg, Torgeir Toppe, gitt dem et innføringskurs i kajakksporten. Toppe er tidligere aktiv padler med 3. plass fra VM, K2 10.000 meter og sølv fra maraton-VM. Han er dessuten den eneste som har slått Knut Holmann i den tiårsperioden han regjerte i Norge (NM og VM-sammenheng). Padleentusiasten driver også spesialbutikk for kajakk og kano i Bergen sentrum.

Han demonstrerer rett åreføring, sier litt om styring av kajakken, og retter på feil. Og kanskje faktisk den vanskeligste biten: vise hvordan man kommer seg tørrskodd ned i, og opp av, den nybegynnervennlige havkajakken.

Altfor mange har møtt en kald skjebne allerede under nedstigning fra kai til kajakk. Hemmeligheten er å holde seg fast i kaien mens man trør usikre føtter nedi, blir vi fortalt.

Toppe peker nådeløst ut prøvekaninen sin. Det kan ende i utdriting eller suksess, foran øynene på medfanger, fengselsbetjenter - og BT.

Men «Roger» gir oss andre grunn til optimisme. Rolig godsnakker han med seg selv og det skjøre fartøyet. Det går, ikke så det suser, men ... men balanserer seg utover fjorden.

En etter en følger de andre etter. Slengkommentarer: - Ikke lag bølger da!

Kameratslig mobbing og kompis-dueller etter hvert som man blir tryggere. De blir som gutter igjen. Spøker og ler der de glir over vannet med prøvene åretak. Blir mer selvsikre etter hvert, og ved slutten av padleseansen, godt varme i trøyen.

Og våte...

Plask! Lyden bærer innover fra omtrent midtfjords. Masse hoiing. Om det er båten som nettopp ble varslet - med etterfølgende bølger - eller om det var østeuropeisk overmot, er vanskelig å si. Men østeuropeeren «Ben» (28) får i hvert fall følingen med vestlandsk badetemperatur.

— Hey! Han har gått rundt! registrerer de ikke fullt så overmodige lenger inne mot land.

— Jeg er ydmyk - derfor går jeg ikke rundt! erter «Ben» s romkamerat, østlendingen «Roger» (32).

Øynene stråler av ivrig opplevelsesglede.

Gir mersmak

Vestlendingen «Knut» (47) er av den typen som holder seg i bakgrunnen. Han padler tomannskajakk med fritidsleder Trefall. Etter padlingen får vi forklaringen. «Knut» har protese på det venstre beinet.

— Er dette noe dere kunne tenke dere å ta opp som en hobby når dere er ferdig med soningen?

Svarene lar litt vente på seg. Sulten etter pølse i brød dominerer i øyeblikket.

— Har det gitt mersmak, dette her?

Vi prøver igjen.

— Ja, definitivt! Kommer det nå kjapt fra «Knut».

— For meg som har protese, er dette midt i blinken. Det er mye jeg ikke kan gjøre av idrett, men dette er jo helt perfekt, sier han. Og tenker på at beina skånes, og det er overkroppen som driver en padler frem.

— Det ligger jo mye spenning i dette her da, sier «Roger». -Går jeg rundt, eller gjør jeg ikke... Dessuten fører slike opplevelser til at vi føler oss mer inkluderte. Dette er viktig resosialisering, sier «Roger».

— Og ikke minst er det viktig med allsidig trening.

«Hjem»

Etter hvert plasker regnet ned over utholdende engangsgriller.

— Du vet, vi blir ikke sure om det er kaldt eller vått vær. Vi er bare glade for å være ute i det hele tatt, sier «Roger».

«Frank» (20) med piercing i øyenbrynet har vært barsking uten regntøy mens de andre har pakket seg inn i regnjakker med hette.

— Neeeei! Nå er alt vått, sukker han over posen med ekstraklær.

— Du tar kassen! kommanderer «Ben», og peker på våte pølsebrød og druknede engangsgriller. Alle tar sin tørn av bæring.

— Hjem? sier «Ben» til «Knut» s kommentar om returen.

Tenker seg litt om.

— ... ja, det er jo egentlig et hjem. Det er der jeg har tilbrakt de siste ni og et halvt årene av mitt liv.