– Vi var på vei mot kaien da vi fikk beskjed. Det var en veldig trist telefon å få, for det er en nydelig båt. Jeg håper den lar seg redde, sier den tidligere Høyre-ordføreren.

Trebåten fra 1916 skulle ta Friele og vennene fra Hardangerfjorden hotell til Øystese, der følget skulle på museum. På vei til hotellet begynte båten å ta inn vann.

Lensepumpene ble startet, men klarte ikke å ta unna vannet. Skipperen måtte styre båten inn på en strand for å unngå at båten havnet på fjordbunnen.

Det var bare mannskap om bord i båten da ulykken skjedde, og ingen kom fysisk til skade.

Friele vil prøve igjen

Tilbake ved hotellet ble Herman Friele pent nødt til å ringe etter en drosje.

– Ikke fullt så sjarmerende transport. Det viktigste er at båten klarer seg, sier Friele.

Da han var ordfører i Bergen, var kommunen på tur med den samme båten. Også da sprang båten lekk.

– Den tok inn vann, og vi måtte stoppe og lense. Det er en gammel båt. Kommer den i stand igjen, er jeg ikke redd for å leie den på ny. Alle gode ting er jo tre, sier Friele.

En kranbåt var lørdag ettermiddag på stedet for å heve båten og tømme den for vann.

Årets første jobb

Båten ble bygget i Bergen i 1916 på oppdrag av sønnen til Christian Michelsen. Før ulykken fremsto båten i original prakt, med mahogniinnredning, plysj og fasettslipte vinduer.

Båten inngår i samlingen til Hardanger Fartøyvernsenter og ligger til daglig på utstilling i Norheimsund.

Transporten av Friele og vennene skulle være årets første jobb.

– Båten har ikke fått større skader, men alt inventar må spyles med ferskvann. Vi er bare glade for at det gikk bra med besetningene og at skadene på båten kan utbedres, sier daglig leder Geir Madsen ved fartøysenteret.

Det gode vårværet har noe av skylden for forliset, ifølge Madsen.

– Båten har ligget stille i våtdokk og blitt utsatt for sterk sol. Kledningen i front har tørket inn, og det har oppstått sprekker. Båten har en utforming som gjør at det spruter mye i front, og dermed har vannet strømmet inn i båten, forklarer Madsen.

Skipperen styrte båten inn på stranden da hun merket at «M/S Faun» var i ferd med å synke. En kranbåt har i ettermiddag jobbet med å heve båten og tømme den for vann.
MMS-tipser
«M/S Faun» trygt plassert på sandbunnen.
MMS-tipser
Herman Friele ville ankomme Øystese i en trebåt fra 1916, men måtte ta til takke med taxi.
Lillebø, Jan M.