— Forferdelig! Det må være forkvaklede mennesker som gjør slikt, sier ordførerkandidat Herman Friele jr. Han har tilbrakt påsken på Ustaoset, men var heldigere enn de fleste. Mandag morgen opplevde over to hundre påsketurister at dekkene på bilen var kuttet eller punktert. Friele sin bil fikk stå i fred.

— Bilen bak og bilen foran var punktert, så jeg var veldig heldig. Det må være Høyre-folk som står bak, spøker Friele.

- Lynsjestemning

Bergenseren Steinar Heid var ikke like heldig som Friele. Alle fire dekk på hans Peugeot var punktert.

— Jeg kom med pulk og skulle til å laste inn i bilen, da jeg oppdaget de flate dekkene, sier Heid til Hallingdølen.

— Det er bare å improvisere og håpe det går et tog.

Heid tok hendelsen med fattet ro, i motsetning til andre påsketurister. Ifølge NTB utviklet det seg en ren lynsjestemning langs riksvei 7 etter hvert som stadig flere bileiere oppdaget hva vandalene hadde gjort.

— Det var lynsjestemning her en stund da folk kom ned til bilene sine. Sønnen min på 8 år lurte fælt på hvor lang fengselsstraff man fikk for å skjære opp dekkene til folk, sier Jannicke Schøtt Christensen til NTB. Dekkleverandører i Hallingdal jobbet på spreng for å skaffe nye dekk til bileierne, men dessverre var Schøtt Christensen blant dem som måtte vente. Hennes Mitsubishi L200 har uvanlig store hjul som ikke er lagervare. Påskeferien måtte dermed utvides.

— Det er litt lite mat igjen, men vi greier oss. Nå må jeg ringe til jobben og til skolen og forklare hvorfor vi ikke kommer.

Hotellgjester spart

Helge Tingstad i Geilo Bilberging hadde hendene fulle.

— Det ser ut som det mest er brukt kniv, men også syl og skrutrekker. Så langt har vi rykket ut til en 50-60 biler, men både Viking og NAF har også vært i full sving her oppe.

Gjestene ved Ustaoset Hotell og Haugastøl Turistsenter er ikke blitt rammet av pøblene. Deres biler er sperret inne bak bukker og kjetting, og det har nok virket preventivt.