Nå er det offisielt, det vi alle har hørt gjentatte ganger. Høsten 2007 forlater kaffekongen rådhuset for siste gang. 64 år gammel melder eks-ordføreren seg ledig for nye utfordringer.

I går sto Herman Friele utenfor Grieghallen i en vepsesverm av pressefolk. En time tidligere meddelte han i en pressemelding at han trekker seg fordi valgløftene er innfridd.

— Aldri før har det vært så mange nye arbeidsplasser og så stor aktivitet som nå, og underskuddet i kommunen er snudd til et overskudd, lød meldingen.

— Hadde vi ikke vært der vi er nå, ville jeg fortsatt, bedyret han på den improviserte pressekonferansen.

— Selv været har vi fått orden på, la han til med en latter.

- Taktisk tvil

Etterpå samtalte BT med ham i rådhuset.

— Du sa tidlig at fire år var nok. Så kom mer tvetydige signaler. Var du egentlig i tvil?

— Tvilen var taktisk. Eller nei, det blir feil å si det sånn. Fire år var planen, men vi ble enige om å tone ned alt snakket om å gi seg etter fire år. Det er soleklart at hvis du melder deg ut for tidlig, er det som å trekke ned gardinen, sier Friele.

— Dessuten, mye uforutsatt kunne skje. Før jeg trakk en endelig konklusjon, gikk jeg en skikkelig runde og rådførte meg med flere.

— Hva sa din kone?

— «Du får bestemme!» En klok uttalelse.

— Du vil tilbake til din aktive plass i næringslivet fra neste høst. Betyr det at du skal sitte på Midttun og prøvesmake kaffe?

— Som styreformann og aksjonær må jeg holde ved like faget. Men den daglige ledelse av Kaffehuset Friele har vi andre som tar seg av. Jeg vil pleie vårt eierselskap B. Friele & Sønner, der vi har fått fristilt mye kapital gjennom salg av hotellet. (First Hotel Marin ble i fjor solgt til Geir Hove og Tom Rune Pedersen med 80 millioner kroner i gevinst.)

Satser ikke på eiendom

— Kapitalistene i Bergen er kritisert for å plassere for mye av pengene sine i eiendom og for lite i skapende virksomhet. Skal dine penger tilbake i eiendom?

— Timingen på eiendom er feil. Lav rente har gjort det vanskeligere å finne lønnsomme prosjekter. Nei, jeg tror vi skal satse opp mot kjernevirksomheten vår. Som ikke bare er kaffe, men også juice og sjokolade. Så vil jeg anta at det vil dukke opp forespørsler om å gjøre nytte for meg videre. Det ønsker jeg, men ikke på fulltid.

— «Jeg har ikke peiling på politikk», sa du for tre år siden. Hva har du lært om politikk på disse årene?

— Jeg har lært mye! Og ikke minst har jeg nytt godt av samarbeidet med byrådet. Hvis jeg har lykkes i rollen som en samlende borgermester, har byrådet under Monica Mælands ledelse gjort en god jobb. Hun er veldig dyktig. Monica og jeg har vært et godt team.

Vil savne å gå foran

— Martin Smith-Sivertsen som leder nominasjonskomiteen i Bergen Høyre, uttaler at han vil lete etter en ny ordførerkandidat også utenfor partiets aktive rekker. Har du noen tips til ham?

— Vi har hatt flere samtaler, så får vi se hvem som blir spurt. Rette vedkommende er ikke nødvendigvis en næringslivsprofil. Situasjonen er en annen nå enn da jeg ble spurt. Kanskje burde Høyre vise frem sitt sosiale ansikt gjennom en ordførerkandidat med et sosialt engasjement?

— Hva vil du savne når du fratrer?

— Jeg vil savne det å delta i prosessen med å få fart på Bergen. Det å gå foran og begeistre. Å være ordfører i Bergen er en misunnelsesverdig jobb.

— Hva vil du ikke savne?

— Jeg er sånn skrudd sammen at når jeg går ut av et hus, så lukker jeg døren og ser meg ikke tilbake.

JA MEN NEI: Valgløftene er innfridd. Hvis ikke ville jeg fortsatt, sa ordfører Herman Friele da han varslet sin avgang på en pressekonferanse i går. Etterpå innrømmet han at fire år hele tiden har vært planen. FOTO: EIRIK BREKKE
eirik brekke