Partiet får 31,2 prosent på målingen, en fremgang på 3,8 prosent siden kommunevalget i fjor høst. Seniorkonsulent Idar Eidseth i Opinion gir Friele hele æren.

— Jeg kan ikke se noen annen forklaring på Høyres store fremgang fra kommunevalget enn Frieles store popularitet. Bergenserne er jo langt mindre fornøyd med byrådets arbeid så langt

Misnøye med byrådet

Friele vil ikke uttale seg om Friele-effekten på Høyres oppslutning. At bergenserne er mer fornøyd med ordføreren enn med byrådet, forklarer han på denne måten.

— Som ordfører er du fremme i de mer populære og ukontroversielle sakene. Media har fokusert mye på ordføreren, og det er en mer takknemlig oppgave å være ordfører enn å måtte gjennomføre upopulære kutt fordi Bergen har en trang økonomi, sier ordfører Herman Friele.

Det kommer også tydelig til uttrykk i hvordan bergenserne vurderer byrådets innsats så langt. Bare 14 prosent mener byrådet har gjort en god jobb, mens 44 prosent mener Friele har gjort en god jobb.

Friele mener det kan tolkes som positivt at byrådet ikke skårer så høyt.

— Hadde byrådet hatt en høy skåre kunne det tyde på at det manglet handlekraft. Jeg tror holdningen vil snu etter hvert som bergenserne får se resultatet av den økonomiske snuoperasjonen, sier han.

Partnerne sliter

Høyres byrådspartnere Venstre og Kristelig Folkeparti sliter. Kristelig Folkeparti, som gjorde sitt dårligste kommunevalg siden krigen i Bergen, er nede på 4,7 prosent på BT-målingen, en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng fra kommunevalget.

— Kristelig Folkeparti sliter veldig. Bare tre måneder etter valget har de mistet langt flere av dem som stemte på partiet i september i fjor enn noen av de andre større partiene i Bergen, sier Eidseth.

— Kan vi snakke om en regjeringsslitasje allerede?

— Det er foreløpig små utslag, men jeg vil ikke utelukke det. De samme utslagene har vi jo sett for regjeringspartiene på riksmålingene.

Om en uke holder Kristelig Folkeparti ekstraordinært landsmøte i Bergen. Lanseringen av Dagfinn Høybråten som ny leder ser ikke ut til å gjøre velgerne mer KrF-vennlige. Venstre, som også sliter med lederproblemer, er nede i en oppslutning på 1,8 prosent, tilbake fra 2,7 prosent, som var valgresultatet i fjor høst.

Glede i Arbeiderpartiet

Det andre partiet som har stor fremgang på denne målingen, er Arbeiderpartiet. Oppslutningen er nå 24,7 prosent, frem 1,7 prosentpoeng fra kommunevalget. Mens de øvrige partiene i liten grad henter velgere hos konkurrentene, er bildet motsatt hos Arbeiderpartiet.

— Her kan vi snakke om en ganske sunn fremgang. Partiet henter velgere både til høyre og venstre, og det blir svært spennende å se hvordan denne utviklingen fortsetter etter hvert som virkningen av de mange kuttene byrådet må gjennomføre, slår inn med full tyngde, sier Eidseth.

Valgets store overraskelse, Pensjonistpartiet har mistet nesten hele sin oppslutning fra kommunevalget. Da fikk partiet fire prosent av stemmene og hele tre plasser i bystyret. Mye av effekten skyldes trolig at partiet fikk overlege Stein Husebø på annenplass på listen.

— Tallene til Pensjonistpartiet er de jeg er mest usikker på. Her kan statistiske tilfeldigheter ha slått inn på en svært uheldig måte for partiet.

FORNØYD: En folkelig Herman Friele kan glede seg over gode meningsmålinger for Høyre. Hans egen popularitet er trolig hovedårsaken til Høyres fremgang på meningsmålingene. Her hilser han på fru Skansen på en av sine rusleturer på by'n.<br/> ARKIVFOTO: TOR HØVIK