Før stortingsvalget i 1997 sa daværende statsminister Thorbjørn Jagland at han ville ha minst 36,9 prosent oppslutning for å styre landet. I gårsdagens valgsending på TVHordaland var Herman Friele ikke langt fra å gjenta bedriften.

Friele vil ha 33,4 prosent ved høstens valg.

— Det heter negativt flertall. Da har vi en sjanse til å gjennomføre det som er nødvendig for å styre, sa Friele.

- Reddende Messias

Mer enn gjerne ser Friele for seg Monica Mæland og seg selv som tospannet som skal styre byen de neste fire årene.

En offensiv Kristian Helland lot ikke imponere over sin motstander. Allerede før duellen sa Helland til BT at Friele svevde høyt i de blå skyene. Og at han savnet et politisk budskap i sin motstander.

Under debatten fulgte ordføreren opp:

— Friele fortsetter å drømme som han har gjort i hele valgkampen. Han vil ha kongen tilbake til Bergen og selv fremstiller han seg som visekonge. I vårt miljø oppfatter vi Friele som en som ønsker å være en politisk Messias som kommer tilbake til Bergen for å redde oss ut av den elendighet vi har havnet i, sa Helland, og la til:

— Det har vært veldig underholdende.

Uavgjort

Etter en frisk debatt preget mer av morsomheter enn av håndfast politikk, følte Helland likevel at han var klokere på Friele etter sendingen.

— Vi nærmer oss noe, men Friele sliter fremdeles med å gå i dybden, mente Helland.

— Om han ikke oppdaget mitt budskap, var det vel kanskje fordi han var for opptatt av sitt eget, repliserte Herman Friele.

Under debatten la Friele igjen vekt på å «få fart på Bergen» og kommunens underskudd. Helland fokuserte på KrF som brobyggere, og at Høyre og Friele ser for lett på tingene.

En klar vinner ga duellen derimot ikke.

Ingen black metal

— Jeg har ikke alle detaljkunnskapene om politikk, men det viktigste er å ha et perspektiv på tingene. Og personfokus tror jeg vil øke interessen og valgdeltakelsen, sa han til BT etter duellen.

Herman Friele hadde ikke noe black metal-ess i ermet i går kveld. I stedet var det Helland som på atypisk KrF-vis vartet opp med overraskelser.

Partikollega Birkelands flørt med å vrake Helland i en koalisjon ble blant annet avfeid som solstikk.

— Det var synd vi ikke fikk snakket mer om konkurranseutsetting, noe Friele har et altfor lettvint syn på, sier Helland.

Men allerede i dag får Helland en ny sjanse til nettopp dette. Klokken 17 møtes de to til omkamp etter gårsdagens uavgjort, denne gang i Gamle Norges Bank-bygget på Vågsallmenningen.

UAVGJORT: Morsomme og høy stilkarakter, men sviktende innhold. Det er den felles karakteristikken etter duellen mellom Herman Friele (H) og Kristian Helland (KrF) på TVHordaland i går kveld. I midten programleder Gunnar Wiederstrøm.<br/>Foto: KNUT STRAND