• Jeg skal bli hele byens borgermester, lovet ordfører Herman Friele i valgkampen. Nå skal han være på plass på Torgalmenningen en gang i måneden for å møte byens borgere.

Hver fredag før ordinært bystyremøte, og for første gang i morgen, stiller Friele iført ordførerkjede på Torgalmenningen og Fisketorget mellom kl. 12 og 13 for å møte Bergens innbyg-gere.

Idéen har ordføreren suget av eget bryst.

— Dette er min egen idé. Jeg ønsker at folk skal komme litt nær ordføreren, sier Herman Friele til bt.no.

— Jeg kommer til å ha på meg ordførerkjedet. Jeg må jo bli synlig og spasere litt frem og tilbake Torgalmenningen og Torget. Det skal bli enkelt å få tak i meg.

Ordføreren vil gjerne være folkets talerør inn i myndigheter og organer.

— Jeg vil lytte til det befolkningen har på hjertet og prøve å kunne rette henvendelsene videre i den ustrekning det er mulig,

Herman Friele tror personlig at det noe av det mest frustrerende folk kan oppleve er hvis de føler de ikke kommer i dialog med øvrigheten eller myndighetene.

— Her kan jeg hjelpe. Jeg kan ikke drive problemløsing der og da, men ta sakene videre, sier ordføreren.

Med sin månedlige byvandring ønsker Herman Friele å trekke linjene tilbake til sin forgjenger og partikollega Eilert Eilertsen som satt på sin «ordførerbenk» i sin tid som ordfører i Bergen (1973-1983).

Friele er også inspirert av tidligere politimester i Bergen, Rolf B. Wegner.

— Jeg tror bergenserne satte pris på at han vandret i bergensgatene i full mundur. Det skapte nærhet. Jeg tror på nærheten til befolkningen, og jeg tror mange føler seg distansert fra byens politiske system. Jeg vil være hele byens borgermester.

— Kan du love at du stiller opp uansett vind og vær, i blest og stormkast, i regn og sludd?

— He he. Jeg har jo sagt det så da gjør jeg det. Jeg får inderlig håpe at værgudene er litt «tjommier».

Med ordførerkjedet rundt halsen vil "borgermester" Friele møte folket på Torgalmenningen.
ARKIV: Marita Aarekol