Det koster å være kar. For ordføreren befinner prisen for å få Bill Clinton til Bergen et sted mellom 150.000 og 600.000 kroner.

BT skrev i går om uenigheten mellom Herman Friele og Bergens Tidendes ledelse om en regning på 150.000 kroner. Friele mener at BT har inngått avtale om å gi dette beløpet for å få den amerikanske eks-presidenten til Bergen. BTs ledelse på sin side nekter.

Privatpersonen Friele

Gjennom hele gårsdagen ble alle forsøk på å komme i kontakt med ordføreren stoppet på ordførerens forværelse.

Etter å ha gjort seg utilgjengelig for pressen hele dagen, kom Frieles kommentarer i en pressemelding sent på ettermiddagen.

— Jeg hadde den store gleden som ordfører å ønske Bill Clinton velkommen til Bergen den 22. mai i år, skriver Friele.

— Som privatperson har jeg tidligere stilt økonomiske garantier overfor arrangørene av dette besøket på 600.000 kroner, fortsetter han.

— Denne garantien står jeg ved. Hvordan jeg finansierer disse pengene er et privat forhold. Jeg kan imidlertid garantere at Bergen kommune på ingen måte belastes for denne personlige garantien, skriver Friele.

- Ingen avtaler

Byrådsleder Monica Mæland ønsker å holde seg og kommunen langt unna krangelen mellom BT og Friele.

— Bergen kommune har ingen ting med dette arrangementet å gjøre, utover at vi kjøpte noen billetter som vi ga bort, blant annet til skoleelever og studenter. Vi har ikke gitt noen løfter om noe eller inngått avtaler om noe, sier Mæland.

— Når det gjelder ordfører Friele oppfatter jeg at han som ordfører ønsket Clinton velkommen, slik han gjør med mange gjester, men at han involverte seg økonomisk som privatperson.

Ordfører Friele

Ordføreren har ikke vært like klar i skillet mellom privatpersonen og ordfører Friele gjennom hele prosessen. I hvert fall har han skrevet til BT på kommunens brevpapir at han som ordfører har garantert for penger til arrangørene av Clinton-besøket.

Han viser til at han «måtte som ordfører i byen garantere for å samle inn fra Bergen kommune og næringslivet kr. 750.000 for at arrangementet ble lagt hit. Senere viste det seg at det også ble avholdt arr. i Tromsø og Oslo og det unike for byen ble da mildt sagt perforert og vanskeliggjorde at Bergen kommune kunne stille opp med sin skjerv». Summen ble derfor redusert til 600.000.

— Det at brev er sendt på kommunens papir beror på en misforståelse, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune Robert Rastad.

- Ingen kommentar

På Flekkerøy sitter daglig leder i Tema Foredrag AS og venter på minst en firedel av pengene.

— Det er Herman som må uttale seg om denne saken, sier han.

— Har dere fått penger fra de andre?

— Jeg ønsker ikke å kommentere dette nå. Ok, hei.

RV: korrupsjon

Bystyregruppen i Bergen RV reagerer kraftig på opplysningene som kom frem i BT i går, og mener at Friele har brukt sin arbeidstid og sitt embete til fordel for en kommersiell foredragsbedrift og seg selv.

— Clinton-saken viser at Herman Friele ikke klarer å skille mellom sin egen økonomi og kommunens økonomi. Herman Friele tok på seg en økonomisk forpliktelse gjennom en underskuddsgaranti for et kommersielt arrangement. Samtidig har han arbeidet politisk, blant annet gjennom vedtak i forretningsutvalget, for at kommunen skal kjøpe billetter til arrangementet og dermed redusere hans egen økonomiske risiko. Herman Friele har ikke handlet til innbyggernes beste i denne saken. Han har arbeidet til fordel for sin egen økonomi og økonomien til en privat bedrift. Det er korrupsjon, sier gruppeleder Stine Akre.

STOLT: Etter en ytterst kryptisk pressemelding tidligere på dagen kunne Herman Friele i februar røpe at han hadde invitert selveste Bill Clinton til byen - og fått ja.