Gamleordføreren var så vidt kommet hjem fra sentralstyremøte i Høyre da han fikk BT-overskriften midt i fleisen. Valgforskere stemplet i gårsdagens avis Høyre som «sutreparti».

Les også: Slik vil de gjøre Høyre til et vinnerparti.

Men alt er ikke helt som det skal være, medgir Friele. De elendige tallene på meningsmålingene gjør ham bekymret, og han har gjort seg sine tanker:

– Høyre er så lite tabloid at det er på grensen til det kjedelige. Vi har et godt budskap, men vi må spisse det betydelig. Vi er litt for tung i sessen, sier han.

– En koselig fyr

– Frank Aarebrot kaller deg «tøvekopp» som har narret Erna Solberg til å satse så sterk på samarbeid med Frp?

– Jeg har et avslappet forhold til det. Han er en koselig fyr, og jeg setter pris på friske uttalelser. Men han burde vel ha dempet seg litt, for det er jo ikke så gøy å lese sånt. Jeg tror for øvrig at verken Erna eller Per-Kristian (Foss) lar seg styre av meg, humrer kaffekongen.

– Hva skal til for å få Høyre opp på gamle høyder?

– Jeg står fast på at vi må satse alt på å skape et bredt borgerlig samarbeid, altså en regjering av alle de fire partiene, hvor Høyre og Frp får med seg KrF og Venstre. Dette vet jeg at også Erna mener. Derfor blir jeg matt når jeg hører Siv Jensen og Lars Sponheim på hver sin kant stiller ultimatum. Fatter de ikke at de behøver flertall på borgerlig side for å overta makten! Det virker nesten som om de ikke ønsker noe flertall. Jeg skjønner ikke bæret!

Som ved pavevalg?

Herman Friele veksler lett mellom overbærende smil og det dypeste alvor. Han er overbevist om at Høyre må stå fast på sine kjernesaker, ikke minst for å trygge arbeidsplassene. Det er det folk er opptatt av. Reduserte skatter og lavere arbeidsavgift og arveavgift er noen av grepene, slik han ser det.

– Hvis noen innbiller seg at man kommer ut av den økonomiske krisen ved å snakke i det vide og brede om hijab, så er man på villspor. Hva slags dilldall er det!

– Og likevel innbiller du deg at de fire partiene vil danne regjering sammen?

– Jeg tror dette roer seg etter valget. Jeg har for øvrig lagt merke til at Sponheim har blådressen og hvitskjorten klar...

De fire partilederne bør stenges inne på samme måten som under et pavevalg. Den av de fire som i så fall svikter, må få vite at vedkommende da svikter landet!

– Hun var dørgende god

– Dere kan kanskje lokke Sponheim med statsministerposten?

– Nei, nei, det må bli Erna, hogger han i.

– Hun var dørgende god som kommunalminister. Du tar aldri Erna på at hun ikke har greie på ting. Hun har full oppslutning i partiet.

– Erna Solberg står laglig til for hogg når velgerne rømmer?

– Alle vi som sitter i sentralstyret står bak den politikken vi fører. I de krisetider vi nå opplever, er jeg overbevist om at Høyre mer enn andre partier inngir trygghet. Og Erna har vist godt lederskap. Når det blåser på toppene, må hun også tåle det, sier han.

Til Singapore?

– Kunne du selv tenke deg å bli partileder?

– Tusen takk! Nei, jeg har ikke nok kunnskaper på detaljnivå. Men næringsminister kan jeg godt tenke meg å bli. Det har jeg sagt før, og det står jeg fast ved. Med min lange erfaring fra næringslivet tror jeg at jeg har gode forutsetninger.

– Hvorfor ikke prøve deg noen år som stortingsrepresentant?

– Jeg ble spurt i fjor, men sa nei. Etter å ha vært ordfører, ville det være en nedtur. Tenk deg, å havne for eksempel i helsekomiteen og så måtte dra til Singapore for å studere helsepolitikk! Ikke tale om, sier Herman Friele.

Er Høyre et sutreparti? Si din mening her.

Odd Mehus