I går klokken 09.00 overtok Friele kontor, nøkkel og ordførerkjedet fra avtroppende ordfører Kristian Helland.

Nøkkelen er en ganske trøtt og grå en, som det går 13 av på dusinet. Ordførerkjedet derimot er noe helt annet. Ikke rart det var høytidsstund da Helland hang kjedet rundt halsen på den nyvalgte Friele.

Fikk en klem

— Hadde du vært en kvinne skulle jeg gitt deg en god klem, sa Friele.

Men så var de ikke verre på det, de to dresskledde, enn at de ga hverandre en hjertelig klem mens blitzlampene lynte.

Stemningen var jovial. Et øyeblikk kunne det virke som om Helland faktisk var glad for å miste ordførerkjedet til Herman Friele. I hvert fall gjorde han gode miner og lovet Friele et tett og godt samarbeid.

Og tett blir det, for de to har kontor rett ved siden av hverandre i rådhusets 12. etasje.

— Jeg er veldig glad for Helland fortsetter som varaordfører. Hans erfaring er viktig for meg. Helland er en usedvanlig klok mann, sa Friele til Bergens Tidende etter at det seremonielle var over.

— Jeg tror vi to skal kunne dele på en del av de representative oppgavene, og jeg oppfatter at Helland har tatt det positivt at han går inn i denne nye rollen.

Lover godt samarbeid

En time senere foretok avtroppende og påtroppende byrådsleder en tilsvarende seremoni, en etasje over. For første gang opplever Bergen et byrådslederskifte. Anne-Grete Strøm-Erichsen overlot nøkkelen, kontoret og makten til Monica Mæland. En kvinne kommer, en kvinne går, noe som fikk Strøm-Erichsen til å utbryte.

— Det gjør jo ikke noe om det blir slik at barna spør om det går an at også en mann blir byrådsleder.

Mæland var raus med rosen til Strøm-Erichsen.

— Jeg kjenner ingen som har jobbet så mye og så hardt for Bergen.

Mens Mæland forberedte seg til det første konstituerende møtet i byrådet, forlot Strøm-Erichsen 13. etasje for å innta sine kontorer en etasje ned.

— Det var litt vemodig da jeg skulle ta farvel med dem jeg har jobbet tett med de siste tre årene. Men jeg har det ikke med å bruke mye tid på å tenke på det som har skjedd. Nå ser jeg fremover til nye oppgaver. Slik er det i politikken. Man må være forberedt på å gå.

Og det gjorde hun. Gikk.

FIKK ROS: Avtroppende byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk mye ros da hun overlot kontoret sitt til den nye byrådslederen, Monica Mæland (H). Hun kvitterte med å love Mæland et ryddig samarbeid.<p/>FOTO: GUNNAR WIEDERSTRØM