NRKs Knut Olsen spurte ordførerkandidat Herman Friele i juni om han ville delta på NRKs folkemøte i Tromsø 26. august, men Friele svarte nei. Dermed mistet Høyre plassen i debatten om privatisering og konkurranseutsetting, som er en av Høyres viktigste og mest profilerte saker.

Herman Friele sitter i bilen på vei til Flesland når BT ringer for å høre hvorfor han ikke ville stille i debatten på NRK knappe tre uker før valget.

— Jeg skulle på en reise, ellers så var det noe annet på min agenda som gjorde at jeg ikke kunne, forteller han.

NRK skal arrangere fire såkalte folkemøter før valget. Hvert møte består av et panel på fire eller fem deltakere, to lokale politikere på første rad samt publikum. Møtene skal være i Bergen, Tromsø, Oslo og Trondheim.

Ikke bestemt sentralt

I Tromsø møter Os-ordfører Terje Søviknes for Frp, partileder og medlem i Bergen bystyre Torstein Dahle for RV, Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen for Ap og Oslo-byråd Ann Kathrine Skjørshammer Tornås for KrF.

Det var for øvrig denne debatten flere i Frp ikke ønsket Søviknes skulle delta i.

— Jeg skal i stedet være med på debatten i Bergen, sier Friele.

I Bergen møter Kjell Magne Bondevik, Carl I. Hagen, Kristin Halvorsen, Jan Petersen og Jens Stoltenberg i panelet. Friele og byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen skal sitte på første rad i salen og delta i noen grad i debatten.

— Jeg visste ikke forskjellen på de to debattene. Det er ukjent for meg at jeg ikke skal i panelet, sier Friele.

— Hvem snakket du med i Høyre før du sa nei til å delta?

— Jeg har ikke personlig snakket med noen sentralt i Høyre om dette. Men Høyre sentralt er jo opptatt av hvem som deltar i riksmediene, og NRK diskuterte jo dette med partiene tidligere. Når jeg får henvendelser fra riksmediene har jeg en vær varsom-plakat jeg forholder meg til, sier han.

Ville ha lokal vri

På den plakaten står det blant annet at han skal snakke med fylkessekretær i Høyre, Roald Onarheim.

— Vi diskuterer alle slike møter. Friele er jo ganske fersk i politikken og ville derfor ikke delta i noen nasjonal diskusjon. Det var jeg enig i. Vi ønsker å konsentrere oss om Bergen. Men det kan også ha vært at han skulle på reise, sier Onarheim.

Han forteller at Knut Olsen etter det kom tilbake med en debatt med bergens-vri.

— Da slo vi til med en gang, sier Onarheim.

Den debatten blir en sekvens fra folkemøte i Bergen 19. august.

Vil være med

Debatten i Tromsø blir den eneste Høyre ikke deltar i.

— Vi vil gjerne være med på alle debatter på alle nivåer, sier Høyres generalsekretær Trond Reidar Hole.

Han presiserer at Høyre likevel blir representert i byduellen på samme folkemøte. Det blir en duell mellom ordførerkandidatene til Høyre og SV, i tillegg til Herman Kristoffersen fra Ap.

— Hva synes du om at Friele sa nei til å delta?

— Det er opp til Herman Friele, sier Hole.