Høyre og Arbeiderpartiet går frem, SV og Frp mest tilbake på meningsmålingen som Opinion har gjort for Bergens Tidende og NRK Hordaland.

Både Ap og Høyre har åpenbart tjent på debatten rundt byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og ordførerkandidat Herman Friele.

Med 24,9 prosent av velgerne i ryggen, er Friele nærmere enn noensinne målet om 25 prosents oppslutning. Slik lyder nemlig «borgermesterens» ambisjon for valgresultatet.

— Dette er bra, sier Friele fornøyd ved synet av målingen, som ble gjennomført denne uken.

— Jeg synes det er spennende å se at velgerne nå går til Høyre og Ap, mens Frp og SV taper. Etter hvert som valgets alvor nærmer seg vil velgerne slutte å flørte med de mest populistiske alternativene. Til slutt vil valget stå mellom de to store, sier Friele med overbevisning.

Største fremgangen på dagens måling er det imidlertid RV som sikrer seg. RV går frem to prosentpoeng siden mai og ender på 7,8 prosent. KrF går frem to prosentpoeng og Venstre ett, mens Sp går tilbake og faller ut av bystyret.

SV går mest tilbake og får 14,8 prosents oppslutning, mot 18,7 i mai-målingen.

— SV er kommet i skyggen av borgermesterdebatten, mener SVs førstekandidat Oddny Miljeteig.

Frp taper om lag like mye i oppslutning som SV. Førstekandidat Liv Røssland har vanskelig for å se en åpenbar forklaring på tilbakegangen.

Målet for Frp er å hente 20 prosent valgdagen - det er i så fall partiets beste resultat noensinne i Bergen.

— Vi har en jobb å gjøre når det gjelder å overbevise bergenserne om at vi er et godt alternativ, sier Røssland.

Dagens måling gir ingen opplagte flertallskonstellasjoner. Høyre og Frp er avhengig av KrF for å få flertall i bystyret, mens det sittende byrådet Ap/KrF/Sp får bare 19 av 67 representanter.

I dag har byrådet 28 representanter i ryggen.

Bakgrunnstall for målingen viser at Høyre gjør det særlig sterkt blant unge menn. Frp står sterkest blant mannlige velgere over 60.

Både SV og Ap appellerer til kvinnelige velgere - særlig i aldersgruppen 30 til 44 år.

Bakgrunnstall viser også at SV taper flere velgere til RV enn til Ap. Frp taper flest til Høyre.

FORNØYD: - Dette er bra, sier Herman Friele fornøyd om meningsmålingen som viser en oppslutning på 24,9 prosent til Høyre.<br/> ARKIVFOTO