Friele som minister? Si din mening!

En plass på Stortinget er i hvert fall ikke aktuelt for bergensordføreren.

— Uff, nei. Jeg tror jeg vet for mye om det å sitte på tinget. Å bli plassert i en komité på loftet hvor jeg ikke har noe å bidra med, sier Friele.

Vil hjelpe folk

I et intervju med medlemsbladet til Stor-Bergen Boligbyggelag går Friele langt i å antyde at det neppe blir aktuelt å ta en ny periode som ordførerkandidat for Høyre. I hvert fall har kaffekongen, som blir 63 i august, andre fremtidsplaner.

«Jeg har også lyst til å engasjere meg i humanitært arbeid, i alle fall på deltid», sier ordføreren i intervjuet..

Han påpeker også at han har «en båt han skal pusse og en plen han skal klippe». I tillegg til en del kaffe å selge, selvsagt.

Det betyr ikke at Friele utelukker politiske verv i fremtiden. Men nå stiler han høyere enn å være ordfører.

«Hvis jeg ble spurt om å være næringsminister, eller et annet område der jeg følte at jeg hadde kompetanse, ville jeg tenke seriøst over saken» sier Friele.

- Hypotetisk

Overfor BT understreker ordføreren at han uttalte seg om en hypotetisk problemstilling.

— Hvis jeg ikke fortsetter som ordfører vil jeg gjerne jobbe med humanitært arbeid. Og hvis jeg blir spurt om å bli statsråd, vil det være så spennende at jeg måtte vurdere det, sier han.

Statsrådsposten er verken en drøm eller et ønske, insisterer Friele.

— Nå må du ikke fremstille det som at jeg sikler etter å bli minister. Poenget er bare at dette er et område jeg har kompetanse på. Dersom jeg skal ta et steg videre i politikken, er næringsminister fristende, sier ordføreren.

Deretter snakker han seg varm om nødvendigheten av en ekspansiv, offensiv næringspolitikk. Og om mulighetene for å skyve den rød-grønne regjeringen ut før neste stortingsvalg i 2009.

- Sparte seg ut av regjering

Friele er klar i sin kritikk av Høyre og resten av regjeringen som tapte valget i høst.

— De spinket og sparte seg ut av regjeringskontorene. Norge fosser over med penger, og da forventer folk at vi klarer å ordne opp med nedslitte skoler, sykehus og veier. De orker ikke høre om inflasjon og renter. Høyre bommet på velgermarkedet med å preke forsiktighet og moderasjon, tordner Friele.

Det er ikke bare i politisk budskap bergensordføreren nærmer seg Frp. Han er en av de fremste talsmenn for et borgerlig samarbeid som inkluderer partiet.

— Vi må finne en felles plattform, ellers får vi ikke vekk de rød-grønne. I min verden er det målet.

Ting tar tid

Frieles ordførerperiode går ut ved kommunevalget i 2007. Høyre har så vidt begynt sin nominasjonsprosess, og først til høsten vil det bli aktuelt å si endelig ja eller nei til en ny runde.

— Jeg har selvsagt gjort meg mine tanker, men det er for tidlig å si noe nå, sier Friele, før han fortsetter:

— Jeg har fått veldig respekt for demokratiet. Men det er ikke dermed sagt at jeg vil drive med dette resten av livet. Det er veldig krevende at alt tar så lang tid.

YES, MINISTER: Ordfører Herman Friele blir gjerne næringsminister, sånn rent hypotetisk. Men da må først Høyre komme i regjering. - Minister for de rød-grønne? For å si det sånn: Sannsynligheten for at de ringer er like liten som at jeg svarer ja, ler Friele. ARKIVFOTO