— Det er rimelig spesielt når en av de fremste folkevalgte stiller seg bak en slik aksjon i en annen kommune. Det lyder noe umusikalsk i mine ører. Du er ikke ordfører bare når det passer deg, uttaler Hol-ordfører Erik Kaupang til Hallingdølen.

Bakgrunnen er planene om storutbygging av leiligheter på Ustaoset, der Friele har feriested. I påsken ble det holdt folkemøte blant hytteeierne på Ustaoset, og i løpet av mai ble det sendt ut e-poster med oppfordring om å betale 2000 kroner per hytte til advokathjelp. Herman Friele er en av dem som har bidratt økonomisk.

Kalde fingre, urolig mage

Friele avviser at han har blandet seg inn i striden på motstandernes side. Han mener navnet hans er misbrukt.

— Jeg er for utbygging, jeg. Det jeg har gitt penger til er en vurdering av legaliteten i planprosessen. Det er en demokratisk rett som hytteeierne har, sier Friele.

Han medgir likevel at neppe var så lurt å involvere seg i en omstridt byggesak i en annen kommune.

— Jeg var på skitur og midt mellom Ustetind og Tuva da en venn av meg ringte. Magefølelsen sa at jeg burde holde fingrene unna, men jeg frøs sånn på nevene og tenkte «skitt, la gå». Det var nærmest for å få saken ut av verden, forklarer Friele på telefon fra langt varmere strøk.

Har tjent millioner

En annen grunn til at Hol-ordføreren reagerte, er Frieles rolle som utbygger i kommunen. Familiefirmaet B Friele & Sønner eier halvparten av selskapet Geilo Fjellandsby, som bygger ut på Kikut. Bergensordføreren er styremedlem i Geilo Fjellandsby og eier 23 prosent av familiefirmaet. Prosjektet har vært en gullgruve for Friele. Bare i 2004 hadde fjellandsbyen et resultat før skatt på 46,2 millioner kroner.

— Kommunen har lagt til rette for utbygging på Kikut. Da reagerer jeg på at de prøver å stoppe annen utbygging. Det blir litt å dra stigen opp etter seg, sier Kaupang.

— Det er et godt poeng. Derfor tok jeg straks kontakt med ham etter oppslaget i Hallingdølen. Vi har skværet opp, svarer Friele.

Kaupang bekrefter også overfor BT at han og Friele nå er vel forlikte.

— Friele er en grei kar. Jeg tror på ham når han sier at det ikke var hans mening å blande seg opp i vår jobb, sier han.