Friele begynner å bli erfaren i jobben som kommunal tømmerhogger. For fjerde gang byttet han ut ordførerhabitten med fullt verneutstyr i førjulstiden.

— Veldig hyggelig, var det. Motorsagen var så flott slipt at det var som å skjære i smør. Jeg begynner å bli proffis på dette nå, sier ordføreren spøkefullt til bt.no.

Se video fra trefellingen!

Sendes med båt

Årets julegran hentet Friele og medhjelperne i Banuren 46 på Laksevåg. Ordføreren håndterte motorsagen i ett minutt, før de profesjonelle tok seg av siste rest av arbeidet.

Den 19 meter høye julegranen ble lagt på et digert lasteplan, og klokken 17 sendes treet med båt til Bergens vennskapsby i England. Der skal varaordfører Kristian Helland tenne lysene i nær fremtid.

Tømmerhoggerne ble satt i den rette julestemningen av 2.-klassinger fra Nygårdslien skole, som sang julesanger av full hals. En kaffetår ble det også tid til.

— Kokekaffe fra en lokal produsent på Midttun, men vi er blitt enige om ikke å nevne navn, sier Friele humrende.

Redder utsikten

Julegranen er en gave fra Einar Rygg og familien hans. Treet sperret utsikten fra terrassen deres, og dette var en god anledning til å kvitte seg med granen, og samtidig gjøre en god gjerning.

— Det er en vinn-vinn-situasjon, sier skogforvalter Harald Bratseth til bt.no.

Tradisjonen med å gi julegran til Newcastle er 58 år gammel, og ble innført i takknemlighet overfor britiske soldaters innsats i Norge i 2. verdenskrig.

— Det er en populær tradisjon, med mye pomp og prakt når granen tennes. Ordføreren der borte stiller med kappe og septer, sier Friele.

Arne Nilsen
Sonja Ystaas
Sonja Ystaas