Flere hundre tusen TV 2-seere fikk se ordføreren i Bergen delta i reklamefilmen for Kaffehuset Friele før 21-nyhetene i går. Herman Friele fortalte historien om sin onkel Berent, som dro til Brasil på 20-tallet og ble direktør i verdens største kaffeimportfirma der.

Tre nye filmer

Filmen er den første av tre nyinnspilte reklamefilmer. Herman Friele deltar i kjent stil i to av dem. Serien hadde premiere i går, og vil bli fortløpende vist utover vinteren.

— Jeg har ikke hovedrollen i filmen, jeg bare introduserer den. Filmene handler om historien til kaffehuset, og jeg er den som kan dette best, sier Friele til BT.

SV-politiker Oddny Miljeteig reagerer sterkt på at Friele har spilt inn nye reklamefilmer mens han er ordfører.

  • Kjære folk, dette virker jo notorisk uryddig. Dette er en gedigen feilvurdering av Friele, sier Miljeteig.

Vil ta opp saken i dag

Da Friele ble valgt til ordfører i 2003, stanset kaffehuset alle reklamer han figurerte i. Den gang sa Atle Engelsen, markedssjef i Kaffehuset Friele følgende til nettstedet Propaganda:

— Med Herman Frieles rolle som politiker, er det nå riktig å fjerne han fra vår nye reklame.

Fjerningen skjedde etter press fra opposisjonspartiene.

— Jeg har opplevd at Friele er blitt ryddigere på dette området de siste årene. Derfor er det veldig overraskende at han nå blander sammen rollene som ordfører og kaffeselger igjen, sier Miljeteig.

Hun vil ta opp saken med ordføreren i dag, og krever at Friele stanser alle reklamer der han opptrer selv.

Også Aps Terje Ohnstad er kritisk:

— Dette kan høres ut som en sammenblanding av roller. Utgangspunktet er at man ikke skal drive med politisk reklame, og dette kan oppfattes som det, sier han.

— Mitt råd til Friele er at han bør tenke nøyere igjennom denne problemstillingen. Han er ordfører for hele byen. Her er det helt klart at han gir fordeler til sin egen virksomhet, fortsetter Ohnstad.

- Sikrer arbeidsplasser

Herman Friele er ikke bekymret over reaksjonene.

— Hvis noen skulle oppfatte dette negativt, så må de få lov til det. Men jeg mener at jeg har et ansvar overfor 100 arbeidsplasser på kaffehuset. Reklamefolkene mener det er viktig med kontinuitet i markedsføringen. Derfor har jeg vurdert det slik at det var riktig å stille opp i disse filmene, sier Friele.

Han mener det er innlysende at filmene ikke har noe med ordførervervet å gjøre.

— Jeg regner med at Friele og kaffehuset har vurdert dette. For øvrig har jeg ingen kommentarer, sier byrådsleder Monica Mæland.

Professor Frank Aarebrot støtter også Friele: - Jeg kan vanskelig laste Friele for å ville hjelpe firmaet sitt så lenge han åpenlyset demonstrerer at han ikke vil blander det med politikken, sier Aarebrot, og legger til: - Vi har jo en statsminister her i landet som går på alle filmpremierer.

JAN M. LILLEBØ