Det var under en høytidelig lunsj i Galleri Nygaten, med innlagt auksjon til inntekt for UNICEF og NHH Aid, at kommunalt eide Bergen Kino måtte bite i gresset mot privatpersonen Herman Friele (riktig nok med ordførerkjede på) i kampen om en signert Moonraker-plakat fra 1979. — Vi skulle så gjerne hengt plakaten på en av veggene til Bergen Kino. Men jeg våget ikke å by mer enn 13.000 kroner av Bergen Kinos midler, sa markedssjef Elisabeth Halvorsen til Herman Friele, da han fikk tilslaget på 14.000 kroner. - Kanskje du kan donere den til kinoen? Spurte hun.

— Nei, den plakaten vil jeg ha hjemme. I hvert fall av og til. Dere kan kanskje få låne den, sa kaffekongen.

Fornøyd Roger Moore

Den lokale disputten om den gamle kinoplakaten brydde Roger Moore (78) og hans svenske kone Christina Tholstrup seg lite om.

— Kjekt for Unicef og driftige studenter på Norges Handelshøyskole at Bergen har en så rik ordfører. Og kjekt for barn i Eritrea, som pengene skal gå til, sa Roger Moore til Bergens Tidende. Og så innrømmet han at han nok tjente mer enn 14.000 kroner på «Moonraker», han som totalt spilte inn syv James Bond-filmer.

— Jeg var svært opptatt av James Bond-filmene i sin tid. Og det var utrolig hyggelig å møte Sir Roger Moore og lady Tholstrup her i byen. Plakaten blir et fint minne om begge deler, sa Herman Friele til BT.

To grafiske blad kunstneren Ingri Egeberg hadde gitt til formålet ble solgt til representanter for det lokale næringsliv, for 3000 og 4500 kroner.

— Hvis du vil ha jobb som selger er det bare å ringe meg, sa Herman Friele til NHH-studenten Håkon Kalbakk, som ledet auksjonen, og fikk satt Friele og det kommunale kinoselskapet opp mot hverandre.

Liten respons i Bergen

Den spesielle seansen i Galleri Nygaten, i regi av UNICEF Norge og NHH Aid, var egentlig tenkt som en inntektsgivende happening for hjelpearbeidet for barn i Eritrea, der meningen var at næringslivet i Bergen skulle betale 1500 kroner pr. lunsjplass med Unicef-ambassadør Roger Moore. Og så skulle overskuddet gå til et skoleprosjekt i Eritrea. Bare 15 av 200 næringslivstopper i Bergen takket ja. Det bekrefter lederen for NHH Aid, Ingrid Maurstad, overfor Bergens Tidende. Dermed ble auksjonen langt mindre interessant enn planlagt. Og inntektene betydelig lavere.

— Da jeg hørte at opplegget skar seg litt, hadde jeg ikke hjerte til å ta betalt for lunsjserveringen av de 35 som kom. Det fikk bli mitt bidrag til UNICEF, sa innehaveren av Galleri Nygaten, Reidar Osen, da han rullet ut den røde løperen for «James Bond» og fruen fra Karlstad i Sverige.

Rørende fra 007

Men når det er fortalt, må det legges til at det ble en rørende seanse i de vakre Osen-lokalene i Nygaten. Som ordfører var Friele talefør og morsom da han ønsket «The Bonds» velkommen. Han fortalte blant annet at i Bergen bodde også kongen, så kort tilbake som i 1289. — Jeg vet ikke hvorfor han flyttet. Men en dag gikk han på ski til Oslo, og så ble det uvær. Trolig fant han aldri tilbake, sa ordfører Friele, som også passet på å fortelle filmstjernen at Bergen nå har fått en Cannes-vinner. - Den første siden 1289. Professor Victor D. Norman talte om bedrifters samfunnsansvar, og viste blant annet til at Bergen bare ville hatt en avis og slett ikke noe godt fotballag om ikke Trond Mohn hadde tatt ansvar. Men i UNICEF-sammenheng var den tidligere statsråden mest opptatt av at næringslivet også må vise ansvar for systemet som helhet, og også tenke på den tredje verden.

— Og da trenger vi sånne frontfigurer som både har vært Helgenen og James Bond, sa Norman, og så på ham som har spilt dem begge.

Mest rørende var likevel talen til Sir Roger George Moore.

- Var en rik egoist

— Jeg var vel egentlig bare en rik egoist; en ganske pen riktig nok - da skuespilleren Audrey Hepburn forandret livet mitt for 16 år siden, fortalte Roger Moore. - Hun fikk meg til å bli Unicef-ambassadør. Følge i hennes fotspor. Og hun fikk meg til å se bak dører jeg aldri hadde åpnet da jeg laget filmer, sa Moore, og gikk i detaljer om opplevelser han har hatt under besøk av rammede barn på alle kanter av verden.

— Man skulle kanskje tro at jeg møtte mange hardhudede mennesker som i årevis har jobbet med å hjelpe skadde og utsultede barn. Men det utrolige er at du aldri møter noen hardhudede mennesker i UNICEF. Det er derfor de jobber der, sa han.

— Nå kan jeg ikke høre vann renne fra en spring. Det gjør meg ondt fordi jeg vet hvor viktig og uoppnåelig vann er for mange barn i verden. Tenk - det dør 40.000 barn hver dag, en hvert syvende sekund, sa Roger Moore, som viste til den siste tids hendelser i Indonesia og sa at det igjen viser hvor viktig det er med hjelpeorganisasjoner som UNICEF.

Fløtet i kjent stil

Men etter alt alvoret dukket også den velkjente kvinnesjarmøren opp i blikket til han som alltid vil bli husket som agenten med lisens til å drepe. Da NHH-studenten Marta Nevøy Bjørkestrand ga Moore en solid klem og blomster, stoppet han omfavnelsen et øyeblikk, blunket og henvendte seg til sin frue.

— Jeg orker ikke krangel i kveld. Det var bare en klem i all vennskapelighet, humret «Mr. Bond», som også var meget tålmodig da bergenske kvinner ville bli avbildet ved siden av ham, som «Bond-kvinner».

— Han har virkelig kost seg her i Bergen. Og nytt flere konserter. Størst inntrykk tror jeg likevel Griegs hjem på Troldhaugen gjorde, sier «fru Bond», Christina Tholstrup, til BT. - Vet du hva han sa på Troldhaugen? Han sa at nærmere himmelen kommer du ikke. Jeg tror han mente det.

— Jeg liker ikke å bli utlevert. Men det er sant. Troldhaugen hadde sjel, sier Roger Moore, som etter opptredenen i Grieghallen i går kveld, pakket for å dra til Stockholm i morges. - Bare for noen dager. Vi bor i Monaco i sommerhalvåret og i Sveits vinterstid. Men jeg vil reise mye for UNICEF også. Jeg er ikke lenger en egoist. Heller ikke rik og pen, sier Roger Moore til Bergens Tidende.