OLAV GARVIK

En meningsmåling som Opinion AS har utført for Bergens Tidende denne uken er lite lystelig lesning for høyrefolk. Den viser at hverdagen har innhentet Høyre, etter at partiet seilte i god medvind i januar og februar.

Etter at partiet kapret flere og flere sympatisører etter kommunevalget i Bergen, nådde det et klimaks med 31,2 prosent i midten av januar. Jubelen og gleden over å ha fått Herman Friele som ordfører varte et kvartal eller så. Men nå har partiet et par prosentpoeng mindre enn ved valget i fjor. Omregnet i bystyremandater er det riktignok ingen dramatisk nedgang. Men ett færre mandat ville Høyre ha fått, ifølge målingen.

Klare slitasjetegn

Konsulent Idar Eidset hos Opinion AS mener at særlig Høyre har grunn til å notere seg velgerreaksjonene her i byen. Høyre merker allerede slitasje etter valgseieren. Kommuneøkonomien viser rødere og rødere tall, og Friele selv har vansker med å håndtere viktige deler av ordførerrollen.

I Hordaland er det i beste fall status quo for Høyre. Erna-effekten ser i hvert fall ikke ut til å ha gitt partiet et løft i form av økt oppslutning i fylket. Hadde det vært valg i morgen, ville det ha tapt et mandat og måttet nøye seg med tre representanter på Stortinget (et utjevningsmandat kunne riktignok redde situasjonen).

SV og Ap øker

Det er fremfor alt SV som for tiden vinner kampen om sympatisører og velgere. Det gjelder først og fremst i Bergen, der partiet har gått frem fire prosentpoeng siden kommunevalget. Hadde det vært valg igjen i morgen, ville SV økt fra 8 til 11 representanter i bystyret.

Også i Hordaland fylke er fremgangen merkbar, men uten at det ville gitt uttelling i ekstra mandater hvis det hadde vært stortingsvalg nå.

Arbeiderpartiet gjør det for øvrig nesten like bra som SV i Bergen. Oppslutningen er langt over nivået ved siste stortingsvalg og godt over valgresultatet ved kommunevalget. I Bergen ville Ap ha fått tre flere i bystyret, men i forhold til stortingsvalget ville partiet ha blitt stående med tre representanter.

KrF sliter fortsatt

Kristelig Folkeparti sliter med å skaffe seg sympatisører. Partiet har riktignok en liten fremgang siden målingen i Bergen i januar, men ligger på samme nivå som ved kommunevalget i fjor høst. På fylkesbasis ligger KrF fortsatt langt under resultatet ved stortingsvalget, og ville ikke ha fått mer enn to mandater om det hadde vært valg nå.

Fremskrittspartiet har gått noe tilbake i Bergen siden målingen etter nyttår, og dessuten sliter det med å holde på velgerne fra kommunevalget. En plass i bystyret ville partiet ha mistet, om denne målingen hadde slått til ved et valg akkurat nå. Men i Hordaland er kurven oppadgående, riktignok uten at det ville ha blitt flere stortingsmandater.

Ustabile Venstre

For Venstre er situasjonen ustabil, men et lyspunkt for Lars Sponheim må det likevel være at tallene er bedre nå enn for noen måneder tilbake. Ifølge målingen fra Opinion AS ville han ha mistet stortingsmandatet. I Bergen er situasjonen litt lysere. Partiet ville ha økt mandattallet i bystyret fra 2 til 3.

Den gryende EU-debatten har foreløpig ikke gitt Senterpartiet noe nevneverdig løft. Fremgangen på fylkesplan er beskjeden, men den ville holdt til å sikre stortingsplassen for Rune Skjælaaen.