KJERSTI MOKLEIV

— Jeg lovet deg at jeg skulle gjøre dette på en spesiell måte, begynte Oddgeir Hepsø (24).

Marinekadetten fra Sjøkrigsskolen hadde seilt i 65 dager og over tre kontinenter før han i går endelig fikk fridd til sin kjære Rigmor Landrø (23).

De rundt 300 menneskene som hadde møtt opp for å ønske 100 kadetter og mannskap velkommen jublet høyt da han kysset sin kommende brud.

Trondheimsjenten så ikke ut til å være i tvil om hva hun skulle svare. Etter frieriet var hun tydelig rørt og overrasket, men nesten tom for ord.

— Dette hadde jeg ikke ventet meg, sa hun.

Trosset været

I det Bergens stolthet rundet Nordnespynten, dundret salutten fra Bergenhus over byfjorden. Tradisjonen tro ble det sunget sjanti for full hals, «Leave her, Johnny, it's time to leave her, Johnny»ý

— Jeg synes det er så fint, - enten det er sommer eller vinter, sa Aud Kristensen. Sammen med datter og barnebarn hadde hun trosset regnværet for å få med seg det flotte synet. At regent pøste og paraplyene vrengte seg brydde hun seg lite om.

— Det er vi vant til, sa hun.

Til Brasil og tilbake

Marinen har de siste tre årene brukt «Statsraad Lehmkuhl» som opplæringssted. Hovedfokus under skoletoktene har vært lederutvikling og sjømannskap, samtidig som kadettene har fått undervisning i forskjellige fag.

I løpet av to måneder til sjøs har de hundre kadettene krysset ekvator to ganger. Seilasen startet på Las Palmas på Kanariøyene 30. september, og skuten har på den lange ferden besøkt Kapp Verde-øyene, havnebyen Natal i Brasil og Azorene.

«Statsraad Lehmkuhl» er med sine 258 fot et av verdens største seilskip. Om bord finner man mer enn 2000 kvadratmeter seil. Skuten ble sjøsatt i 1914 og har vært verden rundt.

KLINTE TIL: - Vil du gifte deg med meg?, sa Oddgeir Hepsø og fikk ja fra sin Rigmor Landrø da han fridde i går. FOTO: TOR HØVIK