— Låsene på beholderne er regelrett klippet av, sier distriktsleder for Fretex i Hordaland, Jan Erik Knudsen.

De siste to ukene har Fretex blitt utsatt for tyverier fra flere av metallbeholderne i bergensområdet. Både på Sund senter og ved Fretex-butikken i Åsane har noen brukt solid redskap og klippet låsene. Også fra beholderne ved Lagunen er det stjålet tøy.

Kles-liga med varebil

— Vi har bedt sjåførene ta noen ekstra runder i helgene og samle opp tøy, slik at det ikke blir liggende og innby til stjeling, sier Knudsen.

I februar avslørte BT en estisk liga som drev organisert tyveri fra Fretex-beholderne. Med varebil kjørte de fra sted til sted og forsynte seg med brukte klær. Til sammen forsvant flere tonn.

Mennene hadde sitt lager på Hylkje, der BT fant flere hundre plastsekker med tyvegods. Tøyet ble sendt til Estland, der det ble vasket og solgt.

I april ble to menn, 37 og 38 år gamle, dømt til 60 dagers betinget fengsel for tyveriene.

På grunn av problemet med tøy som forsvinner, begynte Fretex å låse flere av beholderne. Men det stopper altså ikke kjeltringene.

Organisert?

— Vi frykter at det kan være snakk om organisert virksomhet, slik som forrige gang. Men foreløpig vet vi ikke noe om hvem som kan stå bak. Vi har ikke fått meldinger om mistenkelig aktivitet, sier Knudsen.

— I år har vi fått inn 25 prosent mer tøy enn i fjor, så vi merker at givergleden er stor. Folk er nok oppmerksom på at det nytter å gi. Da er det ille at noen utnytter ordningen, mener distriktslederen.

Han er usikker på hvor mye tøy som kan ha forsvunnet de siste ukene.

— Hvis noen har sett noe som kan ha sammenheng med tyveriene, så er det fint hvis de melder fra.

FORSYNTE SEG: Slik gikk tyvene frem forrige gang Fretex ble utsatt for tyveribølge i bergensområdet. BT avslørte den estiske ligaen som tømte beholderne for klær. Nå er noen på ferde igjen. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN