— Gøy, sier Ida Sætre og setter sin nysnekrete båt på vannet i bassenget foran Bergens Sjøfartsmuseum. Ivrig har hun snekret og malt. Nå konstaterer hun fornøyd at båten flyter som den skal.

Båtverkstedet fenget

Hamringen er til tider øredøvende inne på Sjøfartsmuseet. Gratis båtverksted en søndag formiddag har virkelig fenget byens barn og voksne. «Au!» hører vi en si og kjapt dra til seg tommelen. Jo, det blir noen blå tomler, men det blir langt flere flotte båter.

Ved bord etter bord står barn og hamrer. Preben Tufteland Soltvedt slår et kjempeslag. Flere ganger har han vært med sin morfar i snekkerverkstedet. Nå behersker han godt kunsten å svinge hammeren.

Museets vaktmester Ole Hansen har vært forutseende. Han har på forhånd saget opp passende emner og en hel mengde småbiter til barna. Nå kan barna fritt forsynes seg av de store haugene. Det er artig å se hvor mange forskjellige båter de lager. Her er masser av skaperevne og skaperglede.

— Kjempekjekt, sier en Børge Follesøy som har tatt turen til Sjøfartsmuseet sammen med sin kone og barna Timothy, Arian og Marika. Han ser at barna liker å spikre, men forstår også at det er godt å ha pappas hjelpende hånd i nærheten.

Årets høydepunkt

For Georg og Didrik Antonisen er båtverkstedet årets høydepunkt. Så har de også en morfar som har livsvarig medlemskap i Bergens Sjøfartsmuseum. Han har interessert seg for det maritime hele livet og synes det er flott å oppleve at museet tenker nytt og gjør noe for barna.

— Det er moro å se at båtverkstedet fenger, sier undervisningsleder Lilli Ingvaldsen som hjelper barna til rette og stråler sammen med dem når båtene prøves i bassenget ute. Hun viser hvordan barna kan lage strikkmotor til båten sin og få litt ekstra fart på den.

Dagens barn er oppvokst i dataalderens underlige verden og har all verdens avanserte spill å prøve seg på. Likevel lar de seg begeistre av noe så enkelt som båtbygging. Lilli Ingvaldsen tror det betyr noe at barna får gjøre noe selv og ikke bare se hva museet har å vise frem. Å tilby skapende verksted for barn og unge tror hun er fremtidens vei å gå for museene.

SNEKKEREVNER: Preben Tufteland Soltvedt kan kunsten å bruke hammeren.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
TESTER BÅTENE: Med iver testes båtene. Fra venstre Arian og Timothy Follesøy, Emilie Akselsen, Lilli Ingvaldsen og Jakob Solvåg.<p/>FOTO: ARNE NILSEN