Leserinnlegg av Gunnar Løtveit

BERGEN KOMMUNES plan— og miljøetat har foreslått tre alternativer til hvordan fremtidens Åsane sentrum skal se ut. Alle tre alternativene går ut på å bygge ut Åsane senter og Arken til noen gigantiske byggverk.

Jeg lurer på hvilket fokus, eller utgangspunkt Bergen kommunes plan- og miljøetat har hatt når de startet sitt planarbeid? Trenger Åsane enda flere butikker? Trenger Åsane enda større kjøpesentre? Er det prioritet nr. 1?

Jeg har tidligere skrevet en rekke avisinnlegg om IKEA-utbyggingen i Åsane som skal foregå på en tomt som tidligere var klassifisert som viktig kulturlandskapsområde.

JEG HAR VÆRT sterkt kritisk til den planløse utbyggingen Åsane totalt sett har vært «offer» for i flere tiår. Kjøpesentre, møbelgiganter, småindustri og nærings bygg av ulik art er strødd planløst utover. På toppen av dette har man delt hele Åsane effektivt i to med en sterkt trafikkert 4-felts motorvei.

Som de fleste har fått med seg, har IKEA fått ja til å bygge sitt gigantbygg på 30.000 kvm på den nevnte tomt. Det sier seg selv at dette vil føre til en enorm økning i trafikkmengden mellom Gullgruven og Vågsbotn. I dag er allerede trafikksituasjonen her kritisk.

DE FLESTE VET også at trafikksituasjonen rundt Åsane senter/ Arken er temmelig håpløs. Særlig om ettermiddager og i helger. Er det noen som har fantasi nok til å forstå hvordan trafikksituasjonen vil bli når IKEA er klar til åpning, og Åsane senter blir 50 til 100 prosent større?

Og så til de myke trafikantene. Har noen fra plan- og miljøetaten prøvd seg som fotgjenger eller syklist i dagens Åsane? Har de sett på forholdene for disse og foreslått noe helhetlige gang/sykkelstier i Åsane? Det er håpløse forhold for denne gruppen allerede i dag, og hvordan vil det bli dersom man bygger ut kjøpesentrene og i tillegg får et nytt gigantisk IKEA bygg like i nærheten?

I DAG ER Åsane kjent for to ting; motorvei og kjøpesentre. Er det noe å være stolt av? Hva skal Åsane være kjent for i fremtiden?

Jeg er oppvokst i Åsane og vet at Åsane har mange gode «myke» kvaliteter. Mange flotte steder hvor folk kan gå på turer å få nødvendig rekreasjon. Men områdene hvor dette er mulig blir mindre og mindre på grunn av den planløse og tilfeldige utbyggingen våre politikere har bedrevet i altfor mange år.

Det siste og verste eksempelet er tomten IKEA skal bygge på. Gigantbyggets nærmeste nabo er det fredede området innover Dalavegen hvor bl.a. den Trondhjemske postvei går. Et yndet turområde for Åsane-folk.

Hvorfor ikke heller bygge turstier/parkområde på denne tomten? Det ble foreslått for mange år siden, men da truet IKEA med å flytte fra Åsane, og da «la» politikerne seg.

DET ÅSANE TRENGER sårt, er parker, naturområder, turstier, grøntarealer¿ Vi trenger ikke mer betong og bølgeblikk. Politikerne i denne byen må bytte fokus. Tenke på menneskene som skal bo og leve i Åsane. I flere tiår har de tenkt «tilrettelegging for næringsvirksomhet», og det er vel og bra, men nå er det på tide å tenke på de «myke» verdiene.

Det er også på tide at de som er imot disse utbyggingsplanene reagerer nå! Ellers viser all erfaring at den planløse utbyggingen av Åsane, uten tanke for annet enn å legge til rette for betong og asfalt vil fortsette.

Jeg anbefaler Bergen kommunes plan- og miljøetat å ta seg en tur opp på for eksempel Høgstefjellet. Der får dere god utsikt over Åsane. Da vil dere se med egne øyne hvor planløst, stygt og kaotisk det er i kjernen av Åsane. Dersom dere ikke vet veien opp dit stiller jeg gjerne opp som «fjellfører».