— Nå truer helsevernetaten å stenge oss fra tirsdag fordi lekeplassen utenfor mangler apparater, sukker Annelie Osterdahl.

Sammen med Randi Nordeng sitter hun på kjøkkenet i splitter nye Fremtiden barnehage på Søreide. For halvannet år siden sto de i det 800 kvadratmeter tomme næringslokalet og raste over politisk sendrektighet. Da hadde søknaden om kommunal garanti ligget siden februar. Husleien på 70.000 kroner måneden hadde løpt like lenge.

Lite ante Osterdahl og Nordeng at vanskene så vidt var begynt.

— Vi har gått på alle smellene som var, konstaterer Randi Nordeng.

Å oppsummere alt de har vært gjennom av byggestopp og nabofeide, saksbehandlingsfeil og fylkesmannsbehandling, er knapt mulig. Saken har også vært innom Miljøverndepartementet og Statsministerens kontor.

Mens barnehager flest får tilskudd til å bygge egne lokaler, har Fremtiden benyttet seg av særordningen med investeringstilskudd for leide lokaler. Det har gjort saken ekstra komplisert.

Varsler søksmål

— Ville dere noen gang gi opp?

— Nei, aldri i livet. Jeg blir så steike f... av maktmisbruk, kommer det kontant fra Osterdahl.

De to har varslet kommunen om søksmål og akter å gjennomføre det. - Vi skal ha erstatning for rot, sen saksbehandling og inhabilitet, sier Osterdahl.

120 smårollinger har fått plass i den nye barnehagen. Pluss 32 ansatte. Her skal bli varmmat på bestilling og teaterscene i bakhagen. Osterdahl og Nordeng påtar seg jobben som administratorer, ekstrahjelper, assistenter og vaskehjelp.

— Vi blir husmødrene, smiler de to.

Men fortsatt mangler noen godkjenninger. Og barnehagen åpner på dispensasjon, mens kommunen omregulerer.

- Spesiell sak

Barnehagebyråd Hans Carl Tveit er glad for at Fremtiden er i mål.

— Hvorfor tok saksbehandlingen så lang tid?

— Hovedforklaringen ligger hos byggesaksavdelingen og handler om en kjempekomplisert klagesak.

— Risikerer andre som vil drive i leide lokaler samme runddansen?

— Nei, saken har vært spesiell. Dessuten har vi nå lettere for å følge barnehagesakene med den spesielle plangruppen som styres fra vår avdeling, sier Tveit.

Lillebø, Jan M.