40-åringen er siktet for å ha slått Torbjørn Bauge (50) til døde i Sagvåg på Stord i helgen.

Tirsdag ettermiddag ble han varetektsfengslet i fire uker.

«Veldig full»

I retten forklarte 40-åringen at han og konen ble angrepet, og at han derfor måtte forsvare seg.

Dermed nekter han straffskyld for siktelsen om legemsbeskadigelse med døden til følge. Såkalt nødverge kan frita for straff.

Da grep han rundt halsen min uten forvarsel

Østlandsmann om voldsepisode med 40-åringen

Som BT har skrevet er 40-åringen tidligere bokser, og har flere ganger tidligere blitt dømt for vold.

Én av de tidligere voldsepisodene skriver seg fra i fjor vår. Tidlig en kveld i mars var 40-åringen da på utestedet Bakeriet Frugård i Leirvik på Stord.

Der var han ifølge betjeningen «veldig full» og plaget andre gjester. Blant gjestene var også en østlandsmann, tidligere politi, som var på besøk på Stord.

Han tilbød seg å hjelpe med å roe gemyttene, fordi det ikke var vakter på stedet.

— Jeg hørte denne mannen som laget høye lyder i den ene enden av lokalet, og jeg oppfattet at de to-tre unge jentene på jobb var redde, forteller mannen til BT.

- Grep rundt halsen

Østlandsmannen, som ønsker å være anonym, forteller at en fra betjeningen litt senere kom og ba om hjelp med 40-åringen.

— For ikke å provosere ham, satte jeg meg ned overfor ham, instinktivt litt på vakt, sier mannen.

— Da grep han rundt halsen min uten forvarsel. Jeg tok armen hans rolig vekk og ville roe ned, men da reiste han seg og kom etter meg. Han var ute etter én ting: Han skulle ta meg.

Gjesten oppfattet hele situasjonen som absurd: Fra å være på det han oppfattet som et rolig familiested på Stord, var han plutselig havnet i en alvorlig slåsskamp.

— Han slo meg to ganger med venstre knyttneve. Det var skikkelige slag, altså. Jeg skjønte at han kunne bokse. Og jeg skjønte han var farlig etter det første slaget, sier østlandsmannen.

- Skulle drepe meg

Han følte seg presset og uten fluktmuligheter, og kom til at han måtte overmanne og få 40-åringen under kontroll.

— Han skulle drepe meg, det var det han sa. Jeg gjøv løs på ham med en barkrakk, og han falt over et bord og braste i bakken. Da fikk jeg og noen andre til slutt kontroll på ham.

— Han virket direkte farlig, både ut fra det han sa og at han fremsto som veldig, veldig aggressiv.

Østlandsmannen slapp fra det med lettere skader.

«For lettvint»

I fjor høst ble 40-åringen dømt til samfunnstjeneste for volden og drapstrusselen mot eks-politimannen. Med i dommen var også kjøring uten gyldig førerkort.

Eks-politimannen synes det er «for lettvint» at det gis samfunnsstraff for umotivert vold.

— Spesielt når volden utøves av en tidligere voldsdømt som kan være aggressiv i beruset tilstand. Når han i tillegg er tidligere bokser, må det være skjerpende. Da er knyttenevene etter mitt syn for farlige redskaper å regne. Samfunnsstraff blir ikke en reaksjon som virker preventivt.

Østlandsmannen skjønte fort gjennom media at mannen han ble offer for på Stord i fjor, er samme mann som nå er siktet for dødelig vold.

— Det synes jeg bare er trist, sier han.

Av dommen fra oktober i fjor går det frem at samfunnstraff gis på det vilkår at 40-åringen «gjennomfører de betingelser Kriminalomsorgen setter om behandling i gjennomføringstiden».

- Misbrukte ikke evner

Geir Kannelønning er medeier og daglig leder av Bakeriet Frugård, der voldsepisoden i mars i fjor skjedde.

Han er også bekjent av 40-åringen og har tidligere trent boksing sammen med ham.

Kannelønning sier han aldri tidligere har opplevd tull med 40-åringen på utestedet.

— Før den episoden i fjor, var det aldri noe slåssing eller bråk med ham hos oss. Også innen boksesporten var han en gentleman og godt likt. Han misbrukte aldri kampsportevnene sine den gangen. I hvert fall ikke som jeg vet om, sier Kannelønning.

40-åringen ble utstengt fra utstedet etter volden i mars, men ble like før helgen tatt inn i varmen.

— Han ringte meg torsdag og spurte om han kunne få komme til oss igjen. Jeg sa ok, og det gikk helt greit. Da var han hyggelig og blid som vanlig, sier Kannelønning.